Social links

0390-415 08    

Blogg – Odenplan

Odenplan

Lördag 13/8 2016

Odenplan. Det är en plats mitt i båten där alla vägar möts. Där går alla förbi någon gång under dagen vilket gör det till en bra plats att hänga på. Alltid kommer det någon. Där finns också informationstavlor.

Välkomstmiddag ombord. Vita dukar och servetter i mässen. Trerättersmeny: toast skagen, entrecote med potatisgratäng och murkelsås, och pannacotta med hallon och avec. Tidlöst. Kaptenen håller välkomsttal. Vi har klätt upp oss lite för att markera att det är en händelse utöver vardagen. Ett avbrott från arbetet.

Det känns som jag kommit nyss och varit här alltid.

Det är påtagligt lite is säger alla som varit här tidigare. Som om issmältningen i Arktis materialiseras för våra ögon. En realitet som inte går att ignorera. Trots det verkar de som arbetat med detta i flera år lite överraskade. Avsaknaden av is gör att Oden kan gå fort fram. Nästan för fort för de mätningar som de svenska forskarna vill göra.

Söndag 14/8 2016

Idag är det dimma och snö. Världen är svartvit. Den enda färgen är turkosblått – isen under vattenlinjen.

Städar hytten.

Nu har vi varit här en vecka.

Måndag 15/8 2016

Under natten har Louis kört förbi Oden och tagit täten. Ombord på Oden görs mätningar som är svåra att göra samtidigt som fartyget bryter is och därför tar Louis över isbrytningen. När Louis kör framför syns det tydligt hur fartyget snirklar sig fram genom isen. Det är svårare att uppfatta ombord på Oden eftersom det inte finns något landmärke. Senare under dagen byter fartygen plats igen.

Vi kommer inte till Nordpolen idag så som vi fick höra i fredags.

En smal silverstrimma av ljus syns vid horisonten.

Ute är det kallt och blåser lite. Varning för halka på däck.

Har cirkusträning med matroserna Fia och Nicklas. Rob som råkar vara i gymmet och tränar hakar på. Kommer på att det är för lågt i tak att stå på händer för alla över 1,75. Det går bra och är kul! Har gjort jongleringsbollar av mina strumpor. Mina rena strumpor. De får pepp och vill träna mer.

Axel berättar om vinsch och vajersystem. Vajern är 6 km lång för att nå havsbotten. De använder en vajer av kevlar som är mycket lättare än stålvajer.

Måndagar och fredagar är det damernas i bastun på 1:a däck. Vi bastar. Efter ett tag går vi ut på däck och svalkar oss i midnattssolen i handduk och bikini. Isflaken flyter förbi nedanför. Magiskt.

> >Tillbaka till bloggen


Regissören Åsa Johannisson bloggar från polarforskningsexpeditionen Arctic Ocean 2016. Hon ingår i det internationella forskningsteamet för att arbeta i Arktiska oceanen. Resan startade i Longyearbyen på Svalbard och hon kommer att vara omboard isbrytaren Oden under sex veckor.

Blogg – Odenplan