Social links

0390-415 08    

Blogg – Sitter fast i isen

Sitter fast i isen

Foto Åsa Lindgren

Ice Station. Foto: Åsa Lindgren
Tisdag 16/8 2016

I natt har de skrapat botten med skopa för att plocka upp stenar. Tvättar.

Helikopterfärd till isstationer inställda idag. Blåser för mycket.

Onsdag 17/8 2016

Jag sover mycket gott ombord. Vaggad av båtens rörelser och skakningar.

Under natten visar det sig att Louis har problem. Vajern till den seismiska mätutrustningen har snott in sig i propellern.

Forskarna på Oden passar på att flyga ut till isstationer och göra andra typer av mätningar.

Oden åker före Louis och bryter is. Kanadensarna vill göra mätningar av havsbotten utefter specifika linjer. Oden behöver därför bryta en så rak ränna i isen som möjligt. Louis följer sedan efter och gör mätningar längs den linjen.

Utanför är världen gjord av maräng.

Tillsammans med Åsa gör jag ett schema för veckans filmer och övriga kvällsaktiviteter. Funderar på att byta namn på mitt Work Pack/projekt till Kultur & Fritid.

Kl 16.15: cirksusskola. Kullerbyttor, huvudstående, handstående. Fia har tränat gymnastik tidigare och kan visa. Nicklas går på händer. Han har gjort jongleringsbollar av ballonger och ris som vi jonglerar med. Båten rör sig hela tiden vilket skapar ett extra balansmoment.

Tar en kvällspromenad på däck. Tittar på isblocken som Oden brutit och som vältrar sig längs båtens sidor. De är så stora och vattnet så svart. Jag hisnar.

Torsdag 18/8 2016

Efter frukost hänger jag lite vid Odenplan. Ställer lite frågor för att försäkra mig om att jag förstått det som på informationstavlan beskriver det som ska hända framöver. Eller åtminstone inte förstått det helt fel. Kanadensarna vill tydligen göra mätningar längs en ny linje idag. Det innebär att det inte finns tid för Oden att stanna och göra de mätningar som bara kan göras när båten står still.

När jag efter lunch kommer upp på bryggan är det något på gång. Louis sitter fast i isen och Oden hjälper henne att komma loss. Ett storslaget 360 graderspanorama när Oden skrider till verket runt Louis. Oden åker runt Louis, isflaken flyter runt, sprickor bildas och Oden snurrar runt sin egen axel. Tillslut kommer Louis loss och fortsätter i rännan av öppet vatten efter Oden.

Ibland går det fort för rännan Oden bryter att fyllas upp av is. Louis kan inte heller ligga för nära Oden. Det behövs manöverutrymme mellan fartygen.

Nu blir det möjligt för Odens helikopter att lyfta mot en isstation. En stund därefter landar helikoptern från Louis. Lagom till fikat!

> >Tillbaka till bloggen

Blogg – Sitter fast i isen