Social links

0390-415 08    

En själs berättelse – möt Karin Delén och hennes verk

Filminspelning av dansföreställningen En själs berättelse av Karin Delén. Ett konstnärligt residens inom ramen för ShareMusics mentorsprogram. En del av Arvsfondsprojektet Initium. Plats: Mosaikteatern i Stockholm.

Karin Delén, dansare, jurist och projektledare, är en av adepterna i vårt mentorsprogram. Under 2020 inledde hon sitt residens där hon arbetar med en konstnärlig idé tillsammans med professionella utövare. Här berättar Karin själv om sitt verk och arbetsprocessen som varit minst sagt speciell, präglad av pandemins framfart.

Filminspelning av dansföreställningen En själs berättelse av Karin Delén. Ett konstnärligt residens inom ramen för ShareMusics mentorsprogram. En del av Arvsfondsprojektet Initium. Plats: Mosaikteatern i Stockholm.Genom, dans, ord, möten, musik, ljus och skuggor får man följa min livsresa.

Covid-19 slog till när jag var på topp i alla dansprojekt och i min kropp. Samhället förändrades totalt över en natt och allt blev inställt. För mig var det som att tappa taget om rullstolen i en lång, brant backe och kraschlanda. Men istället för brutna ben fick jag en brusten själ. Det blev en själslig bergochdalbana som bara fortsatte i takt med pandemins härjningar. Hela världen låg i krig med en osynlig fiende som överlistade oss gång på gång. En dag fick jag idén att omvandla hela den här känsloresan till ett solo.

”En själs berättelse” eller ”corona-dansen”, som jag också kallar den, är en metaforisk berättelse om mig själv. Om min insida och utsida samt de problem jag brottas med och den glädje jag upplever i dansen och allt runt omkring den, men också i andra sammanhang. Känslorna, som en efter en sakta blev till rörelser i detta solo baseras mycket på hur jag upplevde det första dryga halvåret när Covid-19 rev upp våra liv.

Sagt och gjort…. Nästan…eller inte!

ShareMusic & Performing Arts hittade koreografen Paloma Madrid åt mig mitt under pandemin. Vi träffades på Zoom ungefär varannan vecka och jag fick lära mig att ta fram min berättelse bakom solot. Hon ställde frågorna. Jag gjorde mitt bästa för att komma med svaren. Hon gav mig uppgifter att skriva ner 4 olika minnen jag hade haft under den aktuella perioden. Utifrån det fick jag sätta en känsla till varje minne. Känslorna blev sedan till rörelser efter många reflektionstillfällen. Så mycket bakgrundsarbete hade jag inte gjort tidigare. Att låta solot växa fram på detta sätt gav det mer djup och jag fick hela tiden göra medvetna val vilket även syns i det nu nästan färdiga verket. Processen blev också en läkningsprocess som jag så väl behövde.

Ett danssolo går dock inte att göra på ett papper. Det måste dansas fram! Väl på dansgolvet hände det magiska saker även med ”En själs berättelse”. På dansgolvet blev det min själs berättelse!

För att förstärka mitt solo ville jag också jobba med skuggor och ljus… på Zoom. Ni hör ju redan hur omöjligt det låter.

Återigen lyckades vi lösa det nästan omöjliga. Jag och ljusdesignern Evelina Dembacke visade bilder för varandra med olika ljusnyanser och försökte gemensamt komma fram till vad jag ville arbeta med för färger. Vi diskuterade också de olika färgernas betydelse och slog upp det i böcker. Böcker kan säga mycket, men hur varje människa i vår värld tolkar dans, ljus och musik är individuellt och bygger på vad de bär med sig i sina ”ryggsäckar”. Jag kan bara utgå från mig själv och min egen ”ryggsäck”.

Konstformer förenades på Mosaikteatern

Sist men inte minst kom musikern Hara Alonso in i mitt team. Efter att ha läst mina reflektioner om solot och sett en video där jag repar solot ensam i en lokal på dansstudion Site med min personliga assistent, så lyckades hon skapa ett magiskt musikstycke till mig.

Under långhelgen den 13–15 augusti flätades allting samman på Mosaikteaterns helt nya och praktfulla scen. Koreografi, ljus och skuggor i färgsprakande färger, svartvita toner och former blev till ett tillsammans med den musik som skapats just för mig, för min själ. Där fick favoriterna ur ”En själs berättelse” evigt liv då de filmades för att bli en danstrailer eller en dansfilm.

En lång resa har nu uppnått sitt delmål!
”En själs berättelse ” är på väg att bli något stort för att jag vet att resan fortsätter!

Karin Delén

Frågor som Paloma ställde till mig:

  • Vilken tid vill du befinna dig i när du utför koreografin?
  • Vill du arbeta med en cirkulär eller linjär tid i solot?
  • Vill du ha en fiktiv eller verklig roll eller både och?
  • Blicken, hur vill du se på dom som bevittnar?
  • Vad betyder det för dig att gå in i ”performance mood”?
Gruppfoto på Karin delen och hennes konstnärliga team. De ler mot kameran, bakom dem syns en ljusbrun flygel och tavlor på väggarna.
Karin Delén och hennes konstnärliga team

Om ShareMusics mentorsprogram

Mentorsprogrammet är en del av vårt treåriga Arvsfondsprojekt Initium. Mentorsprogrammet syftar till att stötta personer med funktionsnedsättning som vill skapa egna verk. Detta gör vi för att nå en jämlik scen och en större konstnärlig bredd, där personer med olika bakgrund, erfarenhet och funktionsförutsättningar också är upphovspersoner. Under första året matchades lämpliga adepter och mentorer ihop i kreativa konstellationer, under 2019 påbörjade de sitt samarbete inom vitt skilda konstarter som film, performance, musik, dans och manusförfattande. Alla par har arbetat på det sätt som passat dem bäst, men flera har kommit att prata mycket om konst tillsammans, vad det innebär att vara konstnär och om den kreativa processen. Mentorerna har bidragit med stöd, råd, konkret hjälp och uppmuntran.

Under 2020 blev det så småningom dags för en del av adepterna att gå vidare i sitt arbete och in i en residensperiod med nya personer som möjliggörare. Syftet var att adepterna skulle få testa en konstnärlig idé i ett professionellt sammanhang. Till residensen gjorde vi en nationell rekrytering efter dramaturger, regissörer, koreografer, dansare, ljussättare, ljudtekniker, kostymdesigner och maskörer. Allt utefter de behov som fanns i adepternas konstnärliga visioner.

När residensen startades upp under hösten 2020 förlades allt arbete online på grund av pandemin. Projektet har förstärkts med teknisk utrustning som headsets och mobila bredband för att möjliggöra kreativa digitala möten mellan konstnärerna. I de olika grupperna har det bland annat skrivits teatermanus, tagits fram scenkonstföreställningar, arbetats med koreografi och performance. Under 2021 har några av teamen äntligen fått mötas i verkliga livet.

En själs berättelse – möt Karin Delén och hennes verk