Social links

0390-415 08    

Event uppmärksammade brist på tillgänglighet

Lika rätt till toalett

Lika rätt till toalett genomförs av en projektgrupp från Kulturverkstan, som vill uppmärksamma bristen på tillgänglighet inom Göteborgs kulturliv. Syftet är att hjälpa Hagateatern att anpassa en av deras toaletter, så att deras verksamhet blir tillgänglig för alla. Kultur ska vara till för alla, men just nu är tillgängligheten under all kritik, menar de bakom projektet.

Eugenia Granat från ShareMusic & Performing Arts besökte ett event som anordnades den 23 november i Göteborg och delar med sig av upplevelsen:

Denna kväll var en trevlig överraskning! Efter gott fika och mingel med bekanta, visade Spinn Unga ett utdrag ur sin nya föreställning. Spännande att se och jag blev sugen att se den i sin helhet när den blir klar!

Härnäst kom Anders Westgerd från GIL, en oerhört karismatisk och kaxig person (på ett positivt sätt), som pratade om tillgänglighet, framkomlighet och ömsesidig respekt människor emellan. Det var både intressant, rörande och underhållande.

Därefter talade Eddy Wheeler, rockmusiker som turnerar runt hela världen med sin rullstol. Han införde ett nytt begrepp – kärleksfulla tillgänglighet – tillgänglighet där människor följer sitt hjärta istället för regler och paragrafer. Som illustration läste Eddy ur sin bok (som ännu inte är färdigskriven) om besöket i Sydafrika med rockgruppen och deras resa där, med en buss som snarare påminde en skåpbil och som var knökfull, men ändå hittades det plats för honom och rullstolen. Vi i publiken skrattade så att vi grät!

Sista akten för kvällen var en miniföreställning av Improverket som baserades på publikens lappar, med meningar kopplade till våra erfarenheter i kommunikation med Försäkringskassan. Också hysteriskt roligt!

Det blir intressant att följa fortsättningen och jag önskar att Hagateatern med hjälp av detta lyckas bryta byråkratins onda cirkel och får en handikappanpassad toalett!

Event uppmärksammade brist på tillgänglighet