Social links

0390-415 08    

På scenkonstfestival i Omsk

Eugenia Granat besökte i början av november staden Omsk i Ryssland, och den första internationella scenkonstfestivalen som hölls där – ”Det vanliga miraklet”

Eugenia Granat - ShareMusic & Performing Arts– Eugenia, berätta gärna mer om festivalen?
– Det var en oerhört intressant festival för speciella teatrar, där skådespelarna har olika funktionsnedsättningar. Den samlade 10 teatrar från Omsk, Tomsk, Novosibirsk, Jekaterinburg, Izjevsk och Tumen, som tillsammans visade 12 olika föreställningar. Genrerna varierade mycket – dans, pantomim, dockteater, musikal, drama – liksom åldern på skådespelarna; i några föreställningar deltog bara barn, i några bara vuxna och i vissa var åldrarna blandade.

– Och det fanns en speciell anledning till att du var där, eller hur?
– Ja, jag var inbjuden att sitta i juryn, och vi fick verkligen en svår uppgift att välja vinnare i de olika kategorierna. Vår lösning blev, att förutom de klassiska nomineringarna för bästa manliga och kvinnliga roller, bästa regi och bästa föreställning, skapa drygt 20 nya utmärkelser som delades ut för till exempel bästa specialeffekter och bästa refräng. Det uppskattades verkligen av alla inblandade och åskådare vid prisutdelningen!

– Vad hände mer under festivalen?
– Under dagarna hölls också masterclasses, seminarier och rundabordssamtal. Jag fick förtroendet att leda en masterclass, samt hålla i ett seminarium där jag berättade om ShareMusic och föreställningarna Gryning i Galamanta och Hi-Hat Xpres.

På ett av rundabordssamtalen diskuterades speciella teatrars situation och framtid. Det visade sig att vi ofta brottas med liknande problem; först och främst med finansieringen och svårigheter att söka och få olika bidrag.

– Vad är din upplevelse av arrangemanget som helhet?
Som jag sa tidigare så hölls festivalen för första gången och därför gjordes mindre missar som t ex för lite reklam på stan, vilket resulterade något för liten publik under föreställningarna och begränsad uppmärksamhet i media. För övrigt var det verkligen ett lyckat evenemang, som nu planeras att bli en tradition och äga rum årligen!

Omsk scenkonstfestival - MafotjJag vill också berätta om en språklig kuriositet! Festivalen hade två symboler – ett hjärta och en muffins. Just en muffins kändes som ett stort frågetecken först, men jag fick följande förklaring till det: festivalens namnförkortning blir MAFOTj och muffins på ryska är mafin. De mellanstadiebarn som festivalarrangörerna vände sig till hittade likheten hos dessa två ord och ritade muffins som festivalens symbol. Sedan skrevs även en saga om en lycklig och söt planet där muffinsar bor och om hur en av dem åkte på rymdfärd, landade på Jorden och deltog i festivalen!


Teater Den vita sparven från NovosibirskTeater Den vita sparven från Novosibirsk. Det är en pantomimteater och de flesta av skådespelarna är hörselskadade. Deras musikalitet och uttryck är fantastiska. Föreställningen ”Jag är ett sådant träd” vann pris för bästa sceniska atmosfär och några av skådespelarna fick andra utmärkelser.


Teater Success från Tumen

Teater Success från Tumen. Alla skådespelare var barn i olika åldrar. ”Den glada flugan med gyllene mage” var en musikal med sång, dans och några cirkusinslag. Anastasia Sjeveleva som spelade den glada flugan, vann pris för bästa kvinnliga roll.


Teater Parallella världen från Omsk

Teater Parallella världen från Omsk. Alla skådespelare har Down’s syndrom, och deras föreställningen ”Dumheternas verkstad” vann pris för bästa förställning och en av huvudrollsinnehavare Alexander Kambalin vann Teaterkritikernas pris för bästa prestation.


På scenkonstfestival i Omsk