Social links

0390-415 08    

Focus:WORK – scenkonst på (o)lika villkor

Den 24 september anordnar Share Music en högaktuell temadag om scenkonst på (o)lika villkor.
Vem bestämmer vem som får ta plats på scen? Gör du?

Vi hälsar dig välkommen att delta i dialogen om allas möjligheter att utveckla sig konstnärligt. Inte bara genom att lyssna – utan genom att delta.

Dagen ger dig möjlighet till nya insikter och är ett perfekt tillfälle att lyfta och diskutera frågor som rör scenkonst, arbete och hur man kan förändra normer och attityder i samhället. Vi tar ett helhetsgrepp över nuläget och lyfter fram aktuella idéer och initiativ genom engagerade talare.

Focus:WORK erbjuder interaktion i spännande konstellationer. Huvudtalare är Jo Verrent, som bland annat är ledande producent för Unlimited i Storbritannien. Moderator är Niclas IhrénLäs mer om dagens medverkande.

Datum: 24 september
Tid: 10:00-16:00. Läs hela programmet här.
Plats: Arbetets museum, Norrköping. Vägbeskrivning.
Kostnad: 400 kr inkl. lunch och fika

Varmt välkommen med din anmälan!
Om formuläret nedan inte fungerar när du klickar på det, mejla oss på anmalan@sharemusic.se
Anmälan är bindande.

Anmälan

[contact-form-7 404 "Not Found"]


Program

09:00  Registrering och kaffeservering

10:00  PASS 1: Mångfald i kulturlivet – på scen, festival och i media.

Sophia Alexandersson | Introduktion – en jämlik scen
Janiche Opsahl | UR’s arbete med mångfald
Ulla Berg Svedin | Presentation av Mångfaldschecken
Jo Verrent | Reframing difference as delicious not divergent

12:30 Lunch

13:45 Dance:WORK

14:30 PASS 2: Normer och attityder – hur påverkar vi dem?

Alexander Gottfarb | Inblick i arbetsprocessen Dance:WORK
Perspektiv från fokusgruppen WORK
Gemensamt arbete

15:45 Sammanfattning och kaffeservering

16:00 Dagen avslutas


Dagens medverkande

Jo Verrent

Jo Verrent

”Different is delicious not divergent”
Jo Verrent arbetar inom konst och kultur på strategisk nivå, utifrån övertygelsen att mångfald tillför textur, och hon omvandlar policy’s till reella handlingar.

Jo är idag ledande producent för Unlimited. Unlimited är världens största program för beställningsverk av konstnärer med funktionsnedsättning. Programmet verkar för att synliggöra, diskutera och ge verken ett sammanhang inom Storbritanniens kultursektor. Jo är ansvarig för den påverkan som arbetet har både hemma och utomlands, genom att arbeta med partners som Art Council England, Creative Scotland, Southbank Centre, Spirit of 2012 och British Council.

I arbetet tillsammans med Sarah Pickthall har hon nyligen levererat SHORT CIRCUIT som smälter samman artisteri och digitalt skarpsinne, PUSH ME – filmskapande för The Space som fokuserar på konstnärer från Unlimited, som deltog i Kulturolympiaden 2012 och SYNC, som undersöker samspelet mellan funktionsnedsättning och ledarskap inom kultursektorn.

Nyligen gjorde Jo en föreläsningsturné i Australien och hon återvänder under hösten 2014 för att hålla inledningstalet under den nationella konferensen Arts Activated. Jo har vunnit Cosmopolitan’s utmärkelse ”woman of achievement” och ingår i the Northern Advisory Panel for Arts Council England. Hon är delvis döv och har tinnitus. Hon använder hörselrester, läppavläsning och teckenspråk. Hon kan göra radiointervjuer förutsatt att alla eventuella skägg är prydligt ansade, hälsar hon.


Janiche Opsahl

Janiche Opsahl

Janiche Opsahl är verksamhetsstrateg för mångfald hos Utbildningsradion. Hon har arbetat inom film, teater och media sedan 1976. Ljustekniker, scripta, redigerare är några av yrkesrollerna men hon har också erfarenheter inom marknadsföring, information och som it-projektledare.

Användarperspektivet har alltid funnits med och sedan 2008 arbetar hon på UR med dialog och mångfald. UR har som public service-bolag ett sändningstillstånd med riktlinjer och krav när det gäller mångfald genom spegling, minoritetsspråk och tillgänglighet. – Att ha ett rättighetsperspektiv på vår verksamhet är ett spännande och utmanande förhållningssätt som involverar alltifrån innehåll och vilka som synliggörs till den interna kompetensen och rekrytering, menar Janiche.


Ulla Berg Svedin

Ulla Berg Svedin

Ulla Berg Svedin är skådespelerska på Folkteatern i Göteborg och ledamot av Teaterförbundets förbundsstyrelse sedan 1991. Där arbetar hon med utbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor samt med jämställdhet och övriga diskrimineringsfrågor.

Ulla är ordförande i förbundets jämställdhetsgrupp samt i Svensk Teaterunions utbildningskommitté och vice ordförande i Teaterunionens styrelse. Hon är också ansvarig för Trappan kompetensutveckling som erbjuder kurser, workshops och föreläsningar för professionellt yrkesverksamma inom scen, ton, film och tv i Västsverige.


WORK - koreograf Alexander GottfarbDance:WORK

WORK-ensemblen
Koreografi: Alexander Gottfarb
Musik: Jonas Jonasson

Alexander Gottfarb är en svensk koreograf och dansare som är bosatt i Wien. Han kom till Österrike efter sin examen vid balettakademien i Stockholm 2003. Efter att ha arbetat med kompaniet x.ida, underledning av Esther Linley, har han arbetat med koreografer som Elio Gervasi, Iztok Kovac och Chris Haring. Verket Posing Project B – The Art of Seduction av Christ Haring/Liquid Loft vann 2007 ett guldlejon vid biennalen i Venedig. Alexander är en av instiftarna till The Loose Collective. Hans samarbete med Share Music startade 2010 och har resulterat i några gemensamma projekt.

Under temadagen visas en del av det dansverk som arbetas fram successivt tillsammans med WORK-ensemblen, med musik av och med Jonas Jonasson. Alexander Gottfarb beskriver sin utgångspunkt så här: – Kan arbete betraktas som en dans? Kan dans betraktas som ett arbete? ”WORK” är en process som inriktar sig på att under en längre period utforska dans och rörelse ur ett funktionellt perspektiv. Arbetet kommer att utmynna i en serie korta föreställningar där rörelse materialet är baserat på dansarnas/arbetarnas egna kroppar.

Ensemblen består av
Adam Henriksson, Göteborg
Christina Ohlsson, Katrineholm
Destiny Johannah Bergvall, Gävle
Jilda Hallin, Stockholm
Karin Delén, Stockholm


Moderator Niclas Ihrén

Niclas Ihrén är konsult och ofta anlitad som moderator och expert på framtidstrender, hållbarhetsfrågor, innovation och affärsstrategi. Han är rådgivare till företag, tankesmedjor och offentlig sektor. Han är också entreprenör och har grundat och lett flera företag, bland annat Globe Forum, ett globalt affärsnätverk med hållbarhet i fokus, Infinity Learning, ett internationellt företag inom kompetensförsörjning, och nu senast Demos Effect, ett konsultföretag med fokus på innovation och megatrender, grundat tillsammans med den finska tankesmedjan Demos Helsinki.


Sophia Alexandersson

Sophia Alexandersson är initiativtagare till ShareMusic & Performing Arts och verksamhetschef för densamma. Med en bakgrund som musiker och pedagog, utbildad vid Musikhögskolan samt Guildhall School of Music and Drama, har hon ett starkt engagemang för allas rätt till kulturutövande. Sophia har stor erfarenhet som projektledare i både nationella och internationella projekt och en unik kunskap om inkluderande scenkonst.


ShareMusic & Performing Arts

ShareMusic & Performing Arts utvecklar scenkonsten genom banbrytande föreställningar och kurser med den konstnärliga processen i fokus. Människor med olika funktionsförmågor möts för att skapa tillsammans. Workshops, föreläsningar och samarbetsprojekt i Sverige och internationellt, är en viktig del av verksamheten.

ShareMusic & Performing Arts har framfört både små och stora föreställningar runt om i hela landet. Föreställningen Gryning i Galamanta med musik av Christian Lindberg spelades på Stockholms Central 2009 och i London 2012 som en del av City of London Festival. Med föreställningen Hi-Hat Xpres turnerade man i Sverige och till Nordirland och Polen. 2010 fick ShareMusic & Performing Arts ett internationellt pris – en AMI Award i kategorin dans.


Vi reserverar oss för eventuella förändringar av programmet.

Temadagen arrangeras av ShareMusic & Performing Arts inom projekt WORK med stöd av Arvsfonden.

Logotyp_arvsfonden_for_webb