Social links

0390-415 08    

GöteborgsOperan och Share Music skapar nytt musikteaterverk

Foto: Tino Stengel

Idag inleds audition för ett nytt musikteaterverk som ska skapas av artister med olika bakgrund, erfarenheter och funktionsvariation. Uppsättningen har redan väckt mycket stort intresse bland tonsättare över hela världen. Urpremiär våren 2017.

Det nya musikteaterverket, med arbetsnamnet Projekt Amplitud, handlar om att utforska olika röster. Våra röster har olika klang, uttal, dialekt, tonart och volym. Rösten är unik och kan till och med överraska oss själva ibland. Vad händer när vi utforskar röster och deras uttrycksmöjligheter i ett nytt verk?

Artister från GöteborgsOperan och en ensemble från ShareMusic & Performing Arts medverkar i skapandeprocessen och kommer att framföra verket tillsammans. Intresset har redan varit mycket stort. Efter ett öppet call skickade 155 tonsättare från 34 olika länder in ansökningar. Nu har danska Line Tjørnhøj, som tidigare skapat klassiska musikverk med okonventionella metoder, valts ut att komponera verket i samarbete med textförfattaren Erik Fägerborn. Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärliga ledare Opera/drama står för regin.

– För oss känns det fantastiskt spännande att göra detta tillsammans med GöteborgsOperan – att skapa ett nytt verk utifrån den konstnärliga process som är vår stora drivkraft. Det ökar kulturens spelrum – och relevans! Vårt arbete för en jämlik scen tar ett tungt kliv framåt!
Sophia Alexandersson, verksamhetschef och konstnärlig ledare för ShareMusic & Performing Arts

– Vi på GöteborgsOperan är stolta över samarbetet med ShareMusic & Performing Arts och att det är dags för oss att förverkliga vår ambition: att skapa ett fullt ut integrerat musikteaterverk och bjuda in publik i Västra Götaland att uppleva en helt ny värld inom musik och teater.
Stephen Langridge, konstnärlig ledare Opera/drama, GöteborgsOperan

Urpremiär på GöteborgsOperan Skövdescenen 7 april 2017, spelas därefter på turné med 20 föreställningar på olika orter i Västra Götaland, bland annat Göteborg. GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts har samarbetat sedan 2014. Grunden till arbetet är att människor har olika sätt att uttrycka sig och att konstnärliga olikheter är värdefulla.

Foto: Workshop på GöteborgsOperan 2014 med deltagare från ShareMusic & Performing Arts och GöteborgsOperan. Fotograf: Tilo Stengel

GöteborgsOperan och Share Music skapar nytt musikteaterverk