Social links

0390-415 08    

Gnosjöandan: Human vs Machines

En grupp med dansare tätt tillsammans. I mitten är en dansare i rullstol. Två av dansarna håller händerna ovanför alla de andra. Bakom dansarna syns ett vitt draperi.

Konstnärlig utforskning av Gnosjöandan

Första veckan i december 2019 genomförde vi ett ShareMusicLab i Gnosjö med stöd av Stiftelsen Signatur. Labbet leddes av den brasilianska koreografen Wagner Moreira och den svenska tonsättaren Anna Gustavsson. Medverkade gjorde också WORK-ensemblen och Liv Dahlstrand och Gusten Aldenklint från Elefantöra.

Mötet mellan maskin och människa

Temat för labbet var mötet mellan maskin och människa och att undersöka saker som är viktiga för hela systemet, som arbete, för att sedan översätta det genom kroppen. Vi började med att undersöka vad som händer när människor försvinner från alltmer automatiserade tillverkningsprocesser och vilka avtryck processerna lämnat i människans fysiska behov av rörelse. Under veckan besökte labbteamet gamla och nya fabriker i Gnosjö för att undersöka Gnosjöandan och hur vi människor relaterar till maskiner. De mötte fabriksarbetare som delade med sig av sina berättelser, vilket gav en inblick i samhället.

Det blev en intensiv vecka där varje dag genererade kreativt arbete i en rasande takt tack vare öppenheten och lyhördheten hos samtliga inblandade. Ljud och rörelse tog avstamp i de gemensamma mötena med människor och maskiner och gruppen kom nära både samhället, dess anda och varandra.

Gnosjöandan: Human vs Machines