Social links

0390-415 08    

Intervju: mentorsparet Lena och Jonas

Intervju med Lena Eldståhl och Jonas Jonasson 

Elementstudion i Göteborg, 20 november 2019

Lena Eldståhl, musiker, och Jonas Jonasson, musiker och tonsättare från bandet bob hund, har genom ShareMusics mentorsprogram börjat skapa elektronisk musik tillsammans. Jonas är mentor till Lena och de har en gemensam kärlek till synten. I november spenderade de några dagar i ElementstudionBrewhouse i Göteborg och spelade in musik. Residenset avslutades med deras allra första konsert tillsammans under Geiger Sessions #44.

Hur kommer det sig att ni gör musik tillsammans?

Jonas: För snart två år sen hade vi en kurs i Stockholm, på Mosaikteatern, där vi gjorde ett stycke musik tillsammans som heter Havstulpaner. Det blev så bra att när det började pratas om ett mentorskap i ShareMusic, blev jag supersugen! Jag tror inte ens att du kontaktade mig, Lena, utan jag kontaktade dig.

Lena: Ja så var det.

Jonas: Vi har hållit på i ett år nu och har ungefär åtta låtar. Sen gjorde vi en ny låt idag också, så det går undan!

Hur har ni jobbat?

Jonas: Jag har gjort en del på kammaren, Lena har gjort en del på kammaren, sen händer det väldigt mycket när vi arbetar tillsammans. Det är ett framskridande projekt i ett rosenrasande tempo får man säga. Om jag ber Lena om en text så får jag en på noll sekunder, hon är otroligt produktiv! Det passar mig bra för jag gillar att jobba snabbt. Vi bråkar lite också – allt som man ska göra när man spelar musik tillsammans!

Lena: Jag vill inte ha musiken så sedvanlig, jag vill ha den nykläckt hela tiden.

Jonas: Precis. Och där kämpar jag emot emellanåt, för jag vill ha den förståelig också, så det är en balansgång. Vi testar lite olika och hittar vägen framåt.

Var kommer inspirationen ifrån?

Lena: När jag kommer utomlands får jag mycket idéer. Sen gillar jag väldigt olika musikstilar. Jazz, blues och rock och… ja, allt vad du vill.

Jonas: Vi pratar mycket om musik. Vi kollar mycket på synthar också. Därför är vi extra glada för att vara i just den här studion – det är späckat med roliga syntar!

Lena: Jag gillar att vrida ljud också. Jag tror faktiskt jag fick den första inspirationen till det av Alice Babs av alla människor.

Jonas: Den första syntaren – Alice Babs.

Lena: Det var hur hon vred till ljudet med rösten, det gjorde att jag blev inspirerad till att fortsätta med det inom musik. Jag funderar också mycket på varför en del människor lyckas med viss musik – beror det på att rösten eller tonen är rätt eller något annat? När jag gör musik frågar jag mig vad jag vill ha för rytm i musiken, vad vill jag ge för puls till den som lyssnar?

Jonas: För att dra roliga referenser – idag har vi gjort en låt som heter Synthslalom som handlar om att vara syntare och ta sig fram i hög hastighet. Fast vi har refererat till Karl Gerhard hela dagen. Det är så att säga hans sätt att tänka på musik. Sen låter det ju inte Karl Gerhard, men liiite gör det det.

Vad är roligast med att jobba med Lena?

Jonas: Det är inspirationen jag får från Lenas texter, helt klart.

Vad är roligast med att jobba med Jonas?

Lena: Jag gillar att han vränger till musiken och vågar ta nya steg.

Vad har ni för mål?

Jonas: Vi ska, förutom att göra bra musik och spela in en skiva tillsammans, skapa förutsättningar för Lena att göra musik och inspelningar själv.

ShareMusics mentorsprogram är en del av projektet INITIUM som genomförs med stöd av Arvsfonden.

Intervju: mentorsparet Lena och Jonas