Social links

0390-415 08    

Sprudlande kreativitet med dockteater & slagverk i Skövde

Kurs i dockteater och slagverk, Skövde

Underbart, professionellt, stor empati och inlevelse, skaparlust, nyfikenhet, kreativitet, samhörighet och inte minst gemenskap – det var många positiva ord som hördes på utvärderingen av kursen i dockteater och slagverk i Skövde. Kursen ägde rum på Skövde Kulturfabrik och stadsmuseum, en omgivning med gamla historiska föremål och konstverk som väckte fantasi och kreativitet till liv under ledning av Karin Styvers och Finn Björnulfson.

En elak drake har stulit årstiderna! Fritidsledaren Josef som spelar band på fritiden, trollet Sten som äter små stenar till frukost, roboten K2 som älskar att dricka olja, Tidningsmannen av den utdöende arten papperstidningar, Djuret vars huvudsyssla är att titta på stjärnorna, familjen Elon, Elin och Emanuel – dessa karaktärer förenades för att bekämpa den elaka draken och ta tillbaka årstiderna. Den berättelsen och alla karaktärer skapades på bara tre dagar! Skaparglädjen sprudlade i Kulturfabriken när kursdeltagarna skapade musik med olika slagverk och tillverkade dockorna som blev till fantasifulla karaktärer och allt resulterade i en halvtimmes föreställning.

Föreställningen spelades upp på kursens fjärde och sista dag inför en publik bestående av en förskoleklass i närområdet, deltagarna i det ShareMusicLab som pågick vägg i vägg och personal från Kulturfabriken. Föreställningen gick hem hos stora som små och efter föreställningen fick barnen hälsa på alla dockor och provspela på olika trummor. Både kursdeltagare och ledare var väldigt glada och nöjda med föreställningen och tyckte det hade varit roligt att få spela den igen.

Bland kursdeltagarna fanns en salig blandning av personer med olika bakgrund och erfarenheter. Emma gick kursen som fortbildning i arbetet som dramapedagog, Marika gick kursen på rekommendation av en kollega på museet där hon jobbar och Emanuel gick kursen för att ShareMusics metoder och arbetssätt passar honom väldigt bra och ger möjligheter till delaktighet där andra verksamheter inte är lika inkluderande.

Emanuel

Emanuel var på kursen tillsammans med sin pappa och sina två assistenter. Emanuel kan inte prata själv, men efter föreställningen får vi en pratstund med Emanuel och hans pappa, Martin Stenberg. Han berättade att när Emanuel är med på någon aktivitet, kan de tolka Emanuel om kvällarna. Då är allting tyst och de kan i princip göra en utvärdering genom att se på hur Emanuel är när allt är lugnt.

– Du kan ju inte prata, säger Martin till Emanuel, men ofta skrattar du och ler och lever dig in. Jag upplever det som att du om kvällarna går igenom vad du upplevt, minns det som hänt under dagen. Nu har vi varit här i fyra dagar och jag upplever att du har varit väldigt stimulerad, Emanuel.

När han säger det sista ler Emanuel stort.

Sprudlande kreativitet med dockteater & slagverk i Skövde