Social links

0390-415 08    

Musikteknologi

Vi arbetar med olika former av teknisk utrustning, som gör det möjligt för alla att skapa och spela. I vårt arbete med musik och musikteknologi använder vi bland annat de instrument och den teknik vi beskriver här.

Instrument och musikapparVår musikteknologi-blogg


MUSIKTEKNO_SOUNDBEAMSoundbeam

Soundbeam använder rörelsesensorer och brytare för att ”översätta” kroppsrörelser till musik och ljud. Det är ett fristående plug-and-play instrument som innehåller en intern synthesizer, sampler och förstärkare. Man behöver bara ansluta högtalare och sensorer för att börja spela musik. Systemet har 30 inbyggda soundsets. Läs mer om Soundbeam.

Film: Peter spelar Soundbeam.
Film: Soundbeam under en Share Music-workshop.
Film: Emil och Mike spelar under en Share Music-kurs.


Musiktekno_SKOOGSkoog

Skoog är en mjuk, klämbar kub som ansluts till en dators USB-port. Användare kan röra, trycka eller vrida Skoog med någon del av sin kropp för att intuitivt spela en mängd olika instrument.Få en känsla för instrumentet genom denna introduktionsfilm om Skoog. En Skoog kan beställas via producenten: www.skoogmusic.com


Hand Chimes

Hand Chimes är stämda rektangulära metallstänger som man ”ringer” i med hjälp av handrörelse – ljudet skapas med hjälp av en extern klaff-mekanism. I uppsättningen ingår 10-15 instrument, vilka omfattar 1-3 oktaver. Hand Chimes är producerade av Percussion Plus Ltd och levereras på order från Barnens Musikbutik.


Musiktekno_THEREMINTheremin

Thereminen uppfanns omkring 1920 av ryssen Lev Termen. Den är det första musikinstrument som man spelar på utan att röra vid och den utnyttjar den så kallade heterodynprincipen som upptäcktes 1902. Två radiorör kopplade till antenner producerar ljudvågor med hög frekvens (tonhöjd) – den ena med en fast frekvensen, den andra med variabel frekvens. Resultatet blir ljud med en frekvens som är lika med skillnaden mellan dessa båda.

Den exakta tonhöjden styr den som spelar med sin kropp, genom att variera avståndet mellan ena handen och den vertikala antennen. Via den horisontella antennen påverkar man volymen med hjälp av sin andra hand. Senare modeller är försedda med förstärkare och högtalare. Bonusfakta: Det är en theremin som skapar den lite kusliga stämningen i signaturmelodin till tv-serien Morden i Midsomer.


Musikappar

Vi använder ofta olika appar för att experimentera och skapa musik med. De kostar mellan 20-100 kr styck ungefär. De vi listar här nedan finns för tillfället bara till Iphone/Ipad – men liknande går att hitta även till Android. Film: En enkel app används under en workshop.

Just nu använder vi oss bland annat av:

 • ThumbJam
  Det man spelar in går att köra som en loop som går om och om igen. Man väljer mellan olika instrument. Man måste inte ha en loop, men då blir det bara ett instrument som hörs.
 • Impaktor
 • Bebot!
  En robot/figur står i rampljuset på en scen. Man trycker eller drar med ett eller flera fingrar för att spela. Ljudet kan ändras i menyn.
 • Bloom HD
  Meditativa toner som blandas med varandra. Samtidigt blir det ett visuellt mönster på skärmen.
 • GarageBand
 • Air
 • Gestrument
 • Audioshare

Film-appar:

 • iMovie
 • Timelapse camera pro
 • Reverser – Backwards video maker with reverser cam


Musikteknologi-blogg

Peter i vit tröja och glasögon sitter bredvid Lloyd som har en svart tröja och glasögon. Lloyd sitter vid en dator. Bakom dem syns Gusten som sitter med en dator i knät. Gusten har grå t-shirt och keps på sig. Rummet har en grön fondvägg. På en vit vägg hänger gitarrer.

#ShareMusicTechLab i Skövde

En innovativ vecka I början av mars var vi i Skövde med #ShareMusicTechLab. Det blev sannerligen en vecka i innovationens tecken, med teknik och konstnärlig kreativitet i djupt samspel. Syftet med labbet var att utforska musikverktyget MiMu Gloves och en…

Läs mer »

Vi söker musiker!

ShareMusic bildar ny ensemble med bas i Skåne 2017 startade vi ELEFANTÖRA, en ensemble med fokus på musikteknologi. Nu söker vi medlemmar till en liknande grupp i södra Sverige. Vi söker fyra–fem musiker, med olika bakgrund, erfarenhet och funktionsförutsättningar som…

Läs mer »

Vår ensemble Elefantöra

En viktig del av vårt arbete med konstnärlig utveckling, innovation och musikteknologi. Elefantöra är en musikensemble som grundades hösten 2017 av ShareMusic & Performing Arts. Elefantöra består idag av musikerna Hannes Glavå, Joel Mansour, Liv Dahlstrand, Evelina Charlie Larsson och Gusten…

Läs mer »