Social links

0390-415 08    

Musikteknologi

Vi arbetar med olika former av teknisk utrustning, som gör det möjligt för alla att skapa och spela. I vårt arbete med musik och musikteknologi använder vi bland annat de instrument och den teknik vi beskriver här.

Instrument och musikapparVår musikteknologi-blogg


MUSIKTEKNO_SOUNDBEAMSoundbeam

Soundbeam använder rörelsesensorer och brytare för att ”översätta” kroppsrörelser till musik och ljud. Det är ett fristående plug-and-play instrument som innehåller en intern synthesizer, sampler och förstärkare. Man behöver bara ansluta högtalare och sensorer för att börja spela musik. Systemet har 30 inbyggda soundsets. Läs mer om Soundbeam.

Film: Peter spelar Soundbeam.
Film: Soundbeam under en Share Music-workshop.
Film: Emil och Mike spelar under en Share Music-kurs.


Musiktekno_SKOOGSkoog

Skoog är en mjuk, klämbar kub som ansluts till en dators USB-port. Användare kan röra, trycka eller vrida Skoog med någon del av sin kropp för att intuitivt spela en mängd olika instrument.Få en känsla för instrumentet genom denna introduktionsfilm om Skoog. En Skoog kan beställas via producenten: www.skoogmusic.com


Hand Chimes

Hand Chimes är stämda rektangulära metallstänger som man ”ringer” i med hjälp av handrörelse – ljudet skapas med hjälp av en extern klaff-mekanism. I uppsättningen ingår 10-15 instrument, vilka omfattar 1-3 oktaver. Hand Chimes är producerade av Percussion Plus Ltd och levereras på order från Barnens Musikbutik.


Musiktekno_THEREMINTheremin

Thereminen uppfanns omkring 1920 av ryssen Lev Termen. Den är det första musikinstrument som man spelar på utan att röra vid och den utnyttjar den så kallade heterodynprincipen som upptäcktes 1902. Två radiorör kopplade till antenner producerar ljudvågor med hög frekvens (tonhöjd) – den ena med en fast frekvensen, den andra med variabel frekvens. Resultatet blir ljud med en frekvens som är lika med skillnaden mellan dessa båda.

Den exakta tonhöjden styr den som spelar med sin kropp, genom att variera avståndet mellan ena handen och den vertikala antennen. Via den horisontella antennen påverkar man volymen med hjälp av sin andra hand. Senare modeller är försedda med förstärkare och högtalare. Bonusfakta: Det är en theremin som skapar den lite kusliga stämningen i signaturmelodin till tv-serien Morden i Midsomer.


Musikappar

Vi använder ofta olika appar för att experimentera och skapa musik med. De kostar mellan 20-100 kr styck ungefär. De vi listar här nedan finns för tillfället bara till Iphone/Ipad – men liknande går att hitta även till Android. Film: En enkel app används under en workshop.

Just nu använder vi oss bland annat av:

 • ThumbJam
  Det man spelar in går att köra som en loop som går om och om igen. Man väljer mellan olika instrument. Man måste inte ha en loop, men då blir det bara ett instrument som hörs.
 • Impaktor
 • Bebot!
  En robot/figur står i rampljuset på en scen. Man trycker eller drar med ett eller flera fingrar för att spela. Ljudet kan ändras i menyn.
 • Bloom HD
  Meditativa toner som blandas med varandra. Samtidigt blir det ett visuellt mönster på skärmen.
 • GarageBand
 • Air
 • Gestrument
 • Audioshare

Film-appar:

 • iMovie
 • Timelapse camera pro
 • Reverser – Backwards video maker with reverser cam


Musikteknologi-blogg

Elefantöra Change Music Festival Kungsbacka 2021-08-12

Vår ensemble Elefantöra

ELEFANTÖRA utmanar, tänjer och spränger invanda boxar för vad musik kan vara med en ljudbild som får dig att lyssna. Elefantöra är en kreativ musikensemble med fokus på musikteknologi. De använder framför allt iPads i sitt musikskapande, men experimenterar även…

Läs mer »

Collage med två foton. Ett porträttfoto på Zofia Åsenlöf. Det andra fotot visar insidan av en öppen flygel. En person, man ser bara händerna, spelar på strängarna inuti. En aluminiumlåda med stenar ligger i förgrunden. Bredvid personen syns några papper.

Min önskan är att få fler att tänka och våga prova att arbeta mer inkluderande inom konstnärliga processer

Zofia Åsenlöf har sedan hösten 2020 följt vårt arbete med ensembleutveckling och skrivit en handbok om att arbeta med inkluderande musikensembler. Boken börjar närma sig sin färdiga form och vi bad Zofia berätta lite mer om sig själv och sitt arbete. …

Läs mer »

Första workshopen med Hugo Boothby, Elementstudion Göteborg

Listening with Elephant Ears

Listening with Elephant Ears is a composition by the Elefantöra ensemble and Hugo Boothby. This piece seeks to explore the auditory aesthetic of voice over internet protocols (VoIP) and the listening spaces they afford. Performances of voice, guitar and piano are treated using…

Läs mer »