Social links

0390-415 08    

Lyckad medverkan på Folk och Kultur 2020

HKH Kronprinsessan Victoria samtalar med Lena Eldståhl, musiker.

Kungligt besök och engagerat intresse för ShareMusic

Som nationellt kunskapscenter för konstnärlig utveckling och inkludering var det viktigt att närvara vid Sveriges största kulturpolitiska konvent och mötesplats, Folk och Kultur i Eskilstuna. Vi deltog med monterplats under hela konventet och två programpunkter. Det blev en lyckad satsning.

Under onsdagen hade vi äran att få besök i vår monter av H. K. H. Kronprinsessan Victoria och Beatrice Ask, tidigare justitieminister och numera landshövding i Södermanland. Verksamhetschef Sophia Alexandersson presenterade ShareMusics arbete och sedan fick gästerna prova på musikteknologi. Lena Eldståhl, musiker och deltagare i vårt mentorsprogram, visade H. K. H. Kronprinsessan Victoria några musikappar och de samtalade om musikskapande och Lenas erfarenheter med ShareMusic.

Kreativ workshop, inspirerande samtal och nyfiken publik

Våra två programpunkter presenterades framför en nyfiken publik under onsdagen och torsdagen. På onsdagen berättade vi om arbetet med våra konstnärliga labb och under torsdagen låg fokus på digitaliseringens möjligheter för vidgat skapande och deltagande. Då bjöd vi på en kreativ MMK-workshop under ledning av Jonas Jonasson från bob hund och Per Holmberg, workshopassistent. Workshopen föregicks av ett samtal där vi bland annat pratade om hur viktigt det är att utbildningar på alla nivåer ser till att det finns möjligheter för olika typer av skapande. Dels genom att erbjuda undervisning i exempelvis tekniska musikverktyg, men även att det sker rekrytering av studenter med icke-traditionella instrument på de högre konstnärliga utbildningarna. I panelen fanns Elisabeth Hellzén, kulturskolechef Hudiksvalls kulturskola, Helena Wattström, universitetslektor i musikpedagogik och samordnare för likabehandling, jämställdhet och breddad rekrytering vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och Gusten Aldenklint, musik- och ljudproducent samt student vid Högskolan för scen och musik. Gusten är numera även en viktig del av ShareMusics musikensemble Elefantöra.

ShareMusic i cockpiten

Onsdagens presentation av #ShareMusicLab fokuserade på frågeställningarna ”Vad händer med det konstnärliga uttrycket i mötet mellan utövare med helt olika förutsättningar?” och ”Hur kan institutioner arbeta mer inkluderande?”. Moderator var Jörgen Lindvall, verksamhetschef, Scenkonst Sörmland. Tonsättaren Nigel Osborne presenterade de metoder han använde i labbet på Kulturhuset Spira 2019 och Linda Åkesson, artist, berättade hur det var att medverka i labbet. Genom filmade intervjuer fick publiken ta del av fler tankar och effekter av labbarbetet. Vi presenterade även arbetet med labbet i Västerås 2019 som är en del av projektet Crossing Motion. Västmanlandsmusikens konstnärliga verksamhetschef, Rikard Gateau, gav sin upplevelse av det experimentella arbetet från ett ledarperspektiv. Nina Björby, ordförande för Regional Musik i Sverige, diskuterade vilken roll politiken och samhällsklimatet spelar för inkluderingen inom konsten och dess utveckling.

Nigel, som arbetar mycket runtom i hela världen, fick även ge ett internationellt perspektiv till samtalet. Han påpekade att vi är i början av en fas inom inkludering, en fas som behöver ledarskap.

This is probably not the last time today I’ll say that ShareMusic is a source of leadership. I do hope that people in Sweden are aware that you are the cockpit of this. You fly the plane. Please, look after it, keep it flying, because it is an international resource. But it will also have benefits for your own society.

Vi på ShareMusic vill rikta ett stort tack till samtliga medverkande och till Folk och Kultur för en härlig upplevelse!

Lyckad medverkan på Folk och Kultur 2020