Social links

0390-415 08    


Visste du om att vi har startat en andra omgång av vårt mentorsprogram? Vi letar efter både adepter och mentorer, missa inte chansen att anmäla dig! Mer om mentorsprogrammet kan du läsa här. Sista ansökningsdag är 29 april.

Är du nyfiken men inte säker om det är någonting för dig? Läs vår intervju med Pascal Fogelberg och hans mentor Veera Suvalo Grimberg, koreograf och konstnärlig ledare på Danskompaniet Spinn som redan  har kommit igång.

Pascal, kan du berätta lite om dig själv?

Pascal: Jag är utbildad kock, tio år arbetade jag i restaurangbranschen (bland annat medverkat vid fem Nobelmiddagar), åtta år som vaktmästare på auktionsfirma, sju år som lärling hos förgyllare. Sedan två år jobbar jag på dagliga verksamheten Inuti på Kungsholmen i Stockholm. Har också varit utsedd till ”Millenniets Hjälte” inför millennieskiftet.

Vad ska ni jobba med tillsammans?

Pascal: Jag har en idé till en kortfilm på cirka 5-10 minuter. Det ska bli en rolig och spännande film som ska intressera skolever för schack. Jag har spelat mycket schack själv och tycker att det vore  kul om fler unga upptäckte det. Den riktar sig till låg- och mellanstadiet framförallt och ska ge en introduktion till sporten. Jag har undervisat på skolor förut och vad jag vet finns ingen sådan film. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av film, men när jag fick se en film som Veera gjorde med truckar som dansade balett blev jag intresserad.

Veera: Jag stöttar Pascal i hans skapandeprocess. Just nu jobbar vi med att hitta en metod för att komma vidare – vi har massor av idéer, men tittar på hur vi ska gå vidare rent konkret. Vi jobbar praktiskt tillsammans, men även allmänt konstnärligt. Vi är två konstnärer som möts och det är mycket som händer varje gång vi ses – fantasin sprudlar verkligen!

Vi får se vad som händer i slutet av det här året. Just nu är det kreativiteten och metoden som är i fokus. Pascal måste få prova på film och känna efter om det här är något för honom. Kanske vill han göra mer i framtiden? Det är viktigt med det undersökande i en kreativ process.

Varför ville ni vara med i ShareMusics mentorsprogram?

Pascal: När jag såg och hörde att möjligheten fanns, tyckte jag det verkade intressant med samarbetet, så jag chansade och hakade på – och det har varit kul! Vi har träffats två gånger än så länge  och diskuterat upplägg för arbetet. Jag tror på ett nytt och spännande arbete.

Veera: Jag har själv haft en mentor som varit väldigt betydelsefull för mig. Om det finns ett intresse så vill jag vara med och bidra. Jag har varit mentor tidigare också, och trivdes jättebra i den rollen. Det är mötet mellan mentor och adept som är det viktiga. Det finns en sådan kraft i det mötet. Jag gillar verkligen dialogen som uppstår, utbytet av erfarenheter. I det här fallet så är det extra intressant eftersom Pascal och jag jobbar med olika konstformer. Som konstnär hamnar man lätt i den egna konstnärliga bubblan och ibland behöver man göra något, möta någon som sticker hål på den där bubblan. Det är inte alltid enkelt, men det är en väldigt rolig utmaning!

Vad skulle ni vilja säga till de som funderar på att ansöka till programmet?

Pascal: Passa på och prova att förverkliga dina idéer!

Veera: Om man har hållit på ett tag inom en viss konstform, är det här en väldigt bra del i ens egen konstnärliga utveckling. Att mötas och se vad någon annan har med sig är mycket givande! Man lyfter varandra och utmanas på samma gång. Det är så inspirerande med oväntade riktningar, det är något som varje konstnär behöver. Vi upplever saker tillsammans. Till exempel, har  jag gjort studiebesök med Pascal i Stockholm, där jag följde med honom till en schackklubb – det hade jag aldrig gjort annars!

Syntolkning: på golvet sitter två glada personer, en man och en kvinna, och ler. Framför dem ligger några stora pappersark med schackritningar

Foto: ShareMusic & Performing Arts

Mentorskapet är att sticka hål i egen konstnärlig bubbla