Social links

0390-415 08    

Min konvention på MR-dagarna i Göteborg

Grafisk illustration. En barnteckning av en gubbe med svarta konturer. I röd text står det med stora bokstäver MIN och under det med svarta bokstäver: konvention.

Du har väl inte missat att ShareMusic har dragit igång sitt projekt Min konvention – om barns rättigheter? Den 7 december, under MR-dagarna i Göteborg, har du chansen att ta del av arbetsprocessen och ställa frågor till initiativtagarna.

196 länder har skrivit under barnkonventionen men vad vet barnen själva om sina rättigheter och sin konvention? Hur kan man stärka barns kunskap om rättigheter i ett internationellt sammanhang? Tillsammans med våra samarbetspartners i Sverige och Armenien skapar vi en näst intill ordlös föreställning som inte behöver översättas till olika språk utan kommunicerar genom konstnärliga uttryck som dans, dockteater och musik. Barn från bägge länder är delaktiga i skapandeprocessen. Min konvention är därför en föreställning av barn, för barn, om deras konvention.

I år är temat för MR-dagarna demokrati + mänskliga rättigheter = sant. Eftersom vetskapen om sina rättigheter är en förutsättning för att kunna hävda dem och göra sin röst hörd i ett demokratiskt samhälle, är det ett utmärkt tillfälle för oss att sprida kunskap om projektet! Arbetet syftar till att öka kunskapen om Barnkonventionen hos såväl barn som vuxna, samtidigt som vi utvecklar arbetssätt för att arbeta med mänskliga rättigheter – med konst och kultur som redskap. Projektet genomförs i ett spännande sammanhang med svenska och armeniska partners: kulturhus som arbetar med barn och unga, universitet, kulturinstitutioner och ShareMusic som kunskapscenter. Det här är första steget i ett långsiktigt samarbete med de armeniska parterna och ShareMusic där vi kommer att fortsätta utveckla sektorsöverskridande metoder inom kultur och mänskliga rättigheter.

I ett panelsamtal med partners från både Armenien och Sverige möts Karin Styvers, regissör; Sophia Alexandersson, verksamhetschef och konstnärlig ledare på ShareMusic; Camilla Ekelöf, konstnärlig chef för Unga Spira, Kulturhuset Spira; Vahan Badalyan, General Director of National Centre for Aesthetics, Artistic Director, NCA Small Theater; Kristine Gevorgyan, Programme Coordinator of the MA in Human rights and Democratisation in the Caucasus programme/GC Caucasus, Yerevan State University.

Varmt välkommen!

Samtalet sker på engelska och tolkas på svenskt teckenspråk. Moderator är Catharina Bergil, Enhetschef för scenområdet på Högskolan för scen och musik.

När:

7 december, 9:00-10:00

Var:

Svenska Mässan, Göteborg. Sal: G2

Läs mer om evenemanget på MR-dagarnas webbplats: https://invitepeople.com/seminars/26067

Foto: NCA Small Theatre, Jerevan

Min konvention på MR-dagarna i Göteborg

Kommentarer (0)