Social links

0390-415 08    

Initium: Digitalt ShareMusicLab med Norrlandsoperan och Elefantöra

Foto från stora konsertsalen på Norrlandsoperan i Umeå. Fotot är taget från någon av balkongerna. På scenen syns orkestern med sina olika instrument som cello och violin. De har notställ framför sig och blicken riktad mot en tv-skärm. Till vänster i fotot syns en folder med en världskarta och logotyperna för ShareMusic oc Norrlandsoperan.

ShareMusicLab i Umeå, på Västkusten och i Skottland

Pandemin har kommit med många nya utmaningar. Särskilt eftersom vi spenderar mer och mer tid i digitala miljöer. En sådan utmaning är ljudet som inte alltid hänger med. För musiker är det extra känsligt, särskilt om man dessutom ska spela tillsammans! Att reducera så kallad latency, alltså att ljudet kommer lite sent, är därför oerhört viktigt för musiker om de ska kunna spela ihop online.

De musiker vi jobbar med på ShareMusic, kan ofta ha svårt att resa. Det har inte bara med pandemin att göra. Det kan också vara på grund av olika typer av fysiska, sociala, geografiska eller hälsorelaterade orsaker. Därför är utvecklingen av plattformar för att kunna skapa tillsammans på distans viktigt. Det kan öppna upp helt nya möjligheter för alla att skapa konst eftersom du till exempel inte behöver åka nånstans för att kunna vara med.

I början av juni hade vi ett #Sharemusiclab tillsammans med Norrlandsoperan i Umeå. Vi fick då chansen att undersöka helt ny teknik – Jacktrip. Jacktrip är en uppfinning från Stanford University i USA och den ska minska latency så att ljudet inte släpar efter. Musiker från Norrlandsoperans Symfoniorkester satt i stora konsertsalen i Umeå och spelade tillsammans med musiker från vår ensemble Elefantöra som var hemma hos sig i Göteborg – 830 km från Umeå! Tonsättaren Nigel Osborne ledde labbet från Skottland och vi hade ett fantastiskt tekniskt team i Umeå, Borås, Berlin och Malmö.

Labbet gick väldigt bra, även om tekniken krånglade lite i början, men det löste våra tekniker. Vi har lärt oss otroligt mycket och det bästa är att vi får fortsätta arbetet i Umeå efter sommaren.

På fotona: Elefantöra-musikerna Joel och Evelina i sina hemmiljöer och orkestern på plats i konsertsalen i Umeå. Foto: Erik Palm, Hanna Täuber Grahn och Evelina Larsson.

Labbet är en del av projektet Initium som genomförs med stöd från Arvsfonden. Undersökandet av Jacktrip är del av ett främjandeprojekt med stöd från Kulturrådet. 

Här kan du läsa om de första labben inom Initium.

Initium: Digitalt ShareMusicLab med Norrlandsoperan och Elefantöra