Social links

0390-415 08    

Almedalen 2014: Se artisten!

Share Music i Almedalen 2014
  • Period: 2 juli 2014
  • Plats: Kulturskolan Gotland

Onsdagen den 2 juli 2014 arrangerade vi seminariet Se artisten! i Almedalen. Under vårt arrangemang visade vi på nuläget, trösklarna och möjligheterna. Med ökad inblick hur det ser ut på Sveriges scener idag, kan fler bidra till verkliga lösningar.

Onsdagen den 2 juli 2014 arrangerade vi seminariet Se artisten! i Almedalen, med medverkande från kulturvärlden, offentlig sektor och politiken. Med seminariet ville vi skapa medvetenhet om normer som begränsar och lyfta kulturpolitikens ansvar.

Seminariet var en del av vårt opinionsbildande arbete inom projekt WORK, där vi eftersträvar att fler människor med olika funktionsförmågor och erfarenheter ska kunna vara verksamma i kulturlivet, och bidra till en jämlik scen.

Vårt fokus med Se artisten! var att uppmärksamma konstutövare med andra förmågor och uttryck än den rådande normen. Framför allt ville vi skapa medvetenhet hos dem som bestämmer vem som får står på scen, och ge en översikt på nuläget, trösklarna och möjligheterna. I publiken fanns representanter från bl.a. Riksteatern, Svensk Scenkonst och Kultur i Väst, samt Arvsfonden och Jönköpings kommuns näringslivsavdelning.

Vi lyfte under arrangemanget fram tre huvudområden: normer och samhälle, kulturpolitik samt scenkonst. Varje område debatterades på scen med ledning av vår moderator Anna Bellman.


Medverkande:

Sophia Alexandersson, verksamhetschef ShareMusic & Performing Arts
Anna Sibinska (mp), kulturnämnden Västra Götalandsregionen
Magnus Aspegren, vd för Riksteatern
Zandra Jönsson, kommunikatör och projektledare CSR Västsverige
Mikael Wahldén, utredare Myndigheten för delaktighet
Jilda Hallin, dansare
Anna Westerberg, dansare


Twitterinlägg från dagen:

Vi måste få in andra konstnärer, med andra erfarenheter.
Magnus Aspegren, vd Riksteatern

En inkluderande kulturpolitik handlar om social hållbarhet.
Anna Sibinska (MP), kulturnämnden Västra Götalandsregionen

Engagemanget finns men det saknas kunskap för att få det att hänga ihop och bli en färdväg.
Mikael Wahldén, utredare Myndigheten för delaktighet

Se artisten! ingick i en dag om inkludering i kulturlivet och kulturutbildningarna av personer med funktionsnedsättning (pdf).

Almedalen 2014: Se artisten!