Social links

0390-415 08    

Mondgewächse

Collage from the performance of Mondgewächse. Musicians, artists and big screens with colourful art on a stage. Dramatic stage lighting.

Mondgewächse är ett musikverk från ShareMusic & Performing Arts med ensemblen Gageego! och In:fluence Ensemble. Tonsättare är Patricia Alessandrini. I föreställningen möts traditionella instrument och modern teknologi.

Mondgewächse är ett musikverk från ShareMusic & Performing Arts som hade premiär i oktober 2014 på Göteborgs Konserthus. Ensemblerna som ingår i verket är Gageego! från Göteborg, samt In:fluence Ensemble från Share Music. Verket komponerades av den internationella tonsättare Patricia Alessandrini.

En unik föreställning där traditionella instrument, sensorer och live motion tracking tillsammans öppnar upp för nya möjligheter att skapa musik på scenen. Modern teknologi förenar och utmanar till nya musikaliska uttryck och ger unika konstnärliga perspektiv.

Mondgewächse är ShareMusic & Performing Artss tredje beställningsverk och Patricia Alessandrini valdes efter en global utlysning efter tonsättare, som gav 57 ansökningar från totalt 19 länder i Europa, Nord- och Sydamerika. Patricias idé med Mondgewächse var att utforska relationen mellan musikern och instrumentet från olika håll. Under processen samarbetade Patricia med Goldsmiths University London och Interaktiva Institutet i Göteborg.

Verkets namn betyder ”månväxter”, vilket fångas upp i de videoprojektioner, sprejmålningar och skuggor som skapades samtidigt som musikerna spelade. Den kanadiska artisten och videodesignern Freida Abtan bidrog med live-video feed.

Partners och medverkande

Patricia Alessandrini är en tonsättare som huvudsakligen arbetar med live-elektronik och interaktiv video där hon befattar sig med konsertrepertoaren och hur den tolkas, tas emot och stannar kvar i minnet. Hennes verk har framförts på en rad festivaler i Europa och USA. Bland ensembler som framfört hennes musik finns Accroche Note, Ardittikvartetten, Ensemble Intercontemporain och New Millennium. Hon har komponerat för Ballet de l’Opéra du Rhin och samarbetat med institutioner som IRCAM och elektronmusikstudion i Stockholm.

Gageego! är en Göteborgsbaserad ensemble, känd för att utforska och göra den nutida musiken mer tillgänglig. Som en av de viktigaste aktörerna i Musiksverige uppskattas ensemblen för att på ett lustfyllt och nyfiket sätt tolka dagens musik på högsta tekniska och konstnärliga nivå. Ensemblen samarbetar regelbundet med internationellt kända dirigenter. Man har också gjort turnéer, bland annat i Ryssland och Danmark, samt ett framgångsrikt gästspel i Wien.

In:fluence Ensemble från ShareMusic har medlemmar med olika bakgrunder, inom klassisk musik, samt arts technology och konst.

Mondgewächse logos

Mondgewächse