Social links

0390-415 08    

#ShareSymposium – enormt intresse för inkluderande arbete

Mycket insikter och ett otroligt engagemang

På Kulturhuset Pigalle i Nässjö och Västerås konserthus arrangerade vi 9–10 april två internationella symposier med titeln #ShareSymposium – Musikteknologi, inkludering och innovation – om inkludering som utgångspunkt för konstnärlig och teknologisk innovation.

Vi hade äran att ha med ledande gäster inom området, både från Sverige och internationellt. Bland gästerna kan nämnas Deborah Kelleher, rektor för Royal Irish Academy of Music, professor Frank Lyons från Ulster University, grundare av konceptet Inclusive Creativity, musikern och kompositören Adrian Lee som jobbar mycket med olika former av notation till följd av en synnedsättning, kompositören Jesper Nordin som skapat appen Gestrument och flera verksamhetschefer som har arbetat eller vill arbeta mer inkluderande. 

Gästerna presenterade sina projekt och bjöd på mycket insikter och ett otroligt engagemang lyste genom ögon och gester hos samtliga. Elefantöra och Gageego! gjorde två fantastiska konserter, applåderna talade sitt självklara språk.

Sist i programmet bägge dagarna fick både publik och gäster möjligheten att prova på vårt MMK, Mobile Music Kit, som en av gästerna kallade the Magic Mobile Music Kit, under ledning av Jonas Jonasson och Tomas Hulenvik – två musiker och kompositörer som jobbat med oss sedan länge.  

Resultatet blev två inspirerande och lekfulla dagar som kännetecknades av entusiasm, skaparlust och – innovation! Många kontakter knöts och det ska bli spännande att se vad som händer efter detta.

Det står i alla fall klart att det finns ett behov och enormt intresse för inkluderande arbete genom bland annat musikteknologi. Och ja, efter dessa dagar kan vi nog slå fast att det definitivt kan vara en utgångspunkt för både konstnärlig och teknologisk innovation. 

När Sophia Alexandersson mot slutet av dagen i Västerås ställde frågan om när och hur vi uppnår inkludering, svarade Rikard Gateau, konstnärlig ledare för Västmanlandsmusiken:

Vi måste börja någonstans och jag vill börja NU!

– Nu kör vi!

Läs mer om alla medverkande och symposiernas program.

Nästa #Sharesymposium kommer att äga rum den 3 oktober i Göteborg på Högskola för scen och musik.

#ShareSymposium – enormt intresse för inkluderande arbete