Social links

0390-415 08    

Sofit 2.0 – intensiva dagar i Gomel

I månadsskiftet november-december tillbringade ShareMusic några dagar i Gomel, Belarus. Väl tillbaka i Sverige vara projektsamordnare Natallia Petersson full av intryck.

Hej Natallia, det var kallt i Belarus? Har du hunnit tina upp?

– Hahaha, ja det var en frusen resa men värmen vi mötte hos deltagarna hjälpte till att hålla temperaturen uppe hos teamet.

Berätta, du hade bland annat med dig Magnus Berntsson, ordförande för ShareMusic & Performing Arts.

– Ja, det var första gången Magnus följde med oss till Belarus, han höll en föreläsning under ett fokusgruppsmöte och kom med svenska perspektiv på att vara förälder till barn med funktionsvariation. Tillsammans med de andra deltagarna resonerade vi hur vi når målet att göra fler fritids- och kulturaktiviteter i Gomel inkluderande.

Spännande, och kul att Magnus kunde komma med. Han var dock inte ditt enda resesällskap i Belarus.

– Nej, med på resan var också Sophia Alexandersson samt konstnärliga teamet: koreografen Veera Suvalo Grimberg och musikerna Mike Fry och Finn Björnulfson. Veera och Mike är två av våra kanske mest rutinerade ledare men Finn gjorde debut. Han är slagverkare och en av dem som kom ur vårens ledarrekrytering. Väldigt roligt att ha honom med i gänget. Det kändes verkligen inte som att han var med för första gången. Ett verkligt tillskott inför framtida kurser och workshops. Under tre dagar höll vi till på Centret för inkluderande kultur i Gomel. Mike, Veera och Finn arbetade med kartor som utgångspunkt och tillsammans med deltagarna utforskade de ämnet med hjälp av rörelse och koreografi, musikappar och slagverk. Resultatet blev ett uppspel med poetiska namnet ”Kartor inom oss” vilket visades för publiken två gånger. Först presenterade vi en kortare version under en konsert på Centret i samband med Internationella funktionshinderdagen. Dagen efter visades föreställningen i sin helhet för publik samtidigt som vi sände den live på Facebook. Både uppträdanden var lyckade. 

Kartor inom oss, det låter väldigt fint. Det beskriver ShareMusic rätt bra. Mycket resor blir det, både i världen men också inombords. Det här var knappast sista gången SharteMusic var i Belarus eller hur?

– Sannerligen inte, projekt Sofit 2.0 fortsätter även nästa år. Dessutom besökte vi bland annat Ungdomsteatern i Gomel där vi träffade teaterdirektören, en chef för symfoni- och konsertorkestrarna i staden och representanter från kommunstyrelsen. Alla var mycket intresserade av vårt arbete och ville diskutera framtida möjligheter till samarbete.  

Sist, men inte minst, vad tyckte deltagarna om workshops?

– För många blev det en fin och överraskande upplevelse. Någon sa att hen har insett att musik och rörelse är tillgängliga för alla oavsett utbildning, yrke eller funktionsvariationer. En annan person tyckte att det var fantastiskt att lära sig det nya inkluderande sätt att arbeta konstnärligt och vill gärna dela vad hen kunde med andra människor. Att se deltagarna glada och stolta över vad de har skapat tillsammans är alltid inspirerande och ge mycket energi.

Foto: Sergey Holodilin

Sofit 2.0 – intensiva dagar i Gomel