Social links

0390-415 08    

Studiebesök från Belarus

Späckade dagar med våra vänner från Belarus

I slutet av januari hade vi gäster från Belarus på besök. En grupp från Gomel med representanter från Centret för inkluderande kultur, en tv- och radiokanal i Gomel, skådespelare och våra samarbetspartners från ideella föreningen BelAPDIiMI kom till Göteborg och Stockholm för att träffa olika aktörer inom kultur och media och utbyta erfarenheter med dem.

Första stoppet: Stockholm

I Stockholm gjorde vi ett besök hos Utbildningsradion. Där träffade gruppen Åsa Tolgraven, projektledare och tv-producent, Mette Hultgren, teamledare för strategiavdelningen och Danjel Nam, verksamhetsstrateg med ansvar för mångfald och dialog. De berättade om Utbildningsradions uppdrag, programutbud samt om Utbildningsradions Speglings- och mångfaldsstrategi 2019–2025. Vi fick se några exempel på program som är gjorda för och med personer med funktionsnedsättning. Bland annat visade projektledare Matz Lundin delar av en ny reality show, En särskild sommar, som ska ha premiär under hösten. Våra belarusiska gäster uppskattade särskilt hur kreativt och genomtänkt UR-journalisterna arbetar med att återspegla olika målgrupper på ett normbrytande sätt.

Den belarusiska gruppen besökte sedan den dagliga verksamheten Unika Östermalm. Där träffade vi ett trevligt gäng som älskar teater, dans och musik och just nu arbetar fram sin fjärde musikal. Som Unika Östermalms platsansvarig Kristian Kaspersen berättade för oss, skapar de musikaler från grunden. Var och en får bidra med idéer för tema, skriva och spela in låtar och tillverka kostymer. Vi hade turen att få höra två underbara låtar från gruppens nya produktion och vi fick en rundtur i Unikas lokaler.

Dagen avslutades med ett uppriktigt och varmt samtal med våra ambassadörer Linda Åkesson och Karin Delén, som delade med sig av sina berättelser om att arbeta professionellt med dans, musik och sociala medier.

Nästa: Göteborg

Dag två och dag tre var gruppen i Göteborg med ett fullspäckat program. Det blev många intressanta och givande möten. De fick lära sig om tillgänglighetsarbete i Västra Götalandsregionen genom att träffa konsulenten i tillgänglighet, Tina Weidelt från Förvaltningen för kulturutveckling. Många frågor gällande fysisk tillgänglighet diskuterades under mötet. Verksamhetsledare för Dansutbildningen Språng, Jenny Sandgren Wahlström, berättade om deras inkluderande utbildningar för barn och unga vuxna. Det blev sedan en livlig och ömsesidigt spännande dialog med konstnärliga ledaren för Teater Kattma, Hans Sjöberg, där båda parter berikades av varandras erfarenheter.

Vi hann med några studiebesök i Göteborg också. På Brewhouse träffade gruppen ledare för organisationen Arrangörer utan hinder, Eddie Wheeler och Josefin Solberg, som visade dem runt iSveriges mest tillgängliga kulturscen och berättade om deras projekt Creative Point. Gruppen besökte sedan dagliga verksamheten Grunden Media där de fick se olika mediaverksamheter och hade intressanta samtal med några av verksamhetens deltagare. I Dalheimers hus deltog gruppen i en dansworkshop under ledning av Danskompaniet Spinn och efteråt fick de stifta närmare bekantskap med dess konstnärliga ledare, Veera Suvalo Grimberg, och dansarna Annika, Britta, Felicia och Isabelle.

Som grädde på moset besökte gästerna Göteborgsoperan en av kvällarna och såg de två dansverken Autodance & Solo echo.

Studiebesök från Belarus