Social links

0390-415 08    

Sverigedagen i Gomel

ShareMusic på Sverigedagen i Gomel

I år firades för första gången Sverigedagen i Gomel, den näst största staden i Belarus. För den dagen förvandlades länsbiblioteket till en gästvänlig svensk ö där man kunde bekanta sig med svensk kultur och traditioner och delta i en frågesport om Sverige. Alla som ville fick även testspela ovanliga musikinstrument och appar som vårt team hade med sig till eventet, testa lyckan i lotteriet och bli fotograferad. 

Dagen innan firandet hölls en workshop i Gomels hantverkarcenter under ledning av Jonas Jonasson, musiker i Bob Hund, och projektkoordinator Eugenia Granat från ShareMusic. Utifrån bilder av norrsken, älg, midsommarfirande, dalahäst och små röda fiskarstugor från den svenska västkusten, skapades musikstycken som skulle framföras under Sverigedagen. Bland workshopdeltagarna fanns medlemmar i BelAPDIiMI – ungdomar med funktionsvariationer och deras föräldrar från Gomelregionen, skådespelare från en studentteater, musiker och hantverkscentrets medarbetare. Alla förberedde uppträdandet med stor entusiasm och härlig kreativitet i sommarvärmen. Ljudbilden i de nyskapade styckena förmedlade en fin känsla av svensk natur och tradition, vilket blev uppskattat av publiken under Sverigedagen.

Under Sverigedagen på biblioteket fanns även Sveriges ambassadör Christina Johannesson på plats och deltog i firandet. I närheten av vår monter fanns fotoutställningen Accessability som berättade om talangfulla människor med funktionsvariation från Belarus och Sverige. Vår workshop och den efterföljande konserten visade prov på det vi tror på och ständigt jobbar för: alla har kreativa begåvningar, oavsett bakgrund, erfarenhet eller eventuella funktionsnedsättningar – det viktigaste är att skapa förutsättningar för att hjälpa var och en att öppna upp sin kreativitet.

Workshopen ägde rum inom ramarna för projektet Sofit 2.0 i samarbete med vår projektpartner, organisationen BelAPDIiMI.

Deltagare om workshopen och uppträdandet

Andrej
Jag representerar studentintegreringsteatern Moon där vi arbetar enligt svenska forumteatermodellen. Annars studerar jag psykologi och har erfarenhet av arbete med musikappar och barn med funktionsvariationer. Själv har jag också en funktionsnedsättning – starkt nedsatt syn. Det var spännande att delta.  I vår teater arbetade vi tidigare mer med teaterproduktioner men idag har vi fått en ny erfarenhet i musik. Hoppas att vårt samarbete fortsätter.

Tatiana och Aliona
De senaste två dagarna har vi lärt oss att se bilder genom musiken. Det blev uppenbart att man bör tänka mindre på svårigheter och fokusera på positiva saker. Till exempel hur enkelt det är att med musiken skapa bilder av havet eller något annat positivt. Vi kan ta med oss den tekniken och använda den för oss själva och för våra barn. Vi har blivit friare och kan hitta något spännande omkring oss och återskapa det med hjälp av musiken.För mig och min dotter Aliona innebär det frihet, frihet i tankar och i rörelse. Vi kan nu till exempel gå dansande till affären för att handla. Om man mår bra och är lycklig, då blir människor i ens omgivning också lyckliga. Innan var vi som små knoppar, men nu har vi blommat upp trots problem och svårigheter.

Pavel
Jag studerar stråkinstrument på Musikcollege uppkallat efter Nestor Sokolovskij och mitt instrument är kontrabas. Workshopen var ovanlig för vi fick prova många intressanta musikinstrument. Jag förväntade mig inte så många deltagare. Och alla var väldigt aktiva och deltog. Musiken påverkar människor väldigt positivt, när man lyssnar eller skapar musik aktiveras ens hjärna.

Oksana och Vika
Vi är överväldigade! Workshopen var på en mycket hög nivå. Vi har testat att spela olika musikinstrument som vi innan dess aldrig sett förut. Under uppträdandet spelar jag och min dotter Vika theremin tillsammans och härmar fiskmåsar.

Det är kul att delta i projektet. Vi har fått mängder av positiva känslor och lärt oss mycket. Jag tar med mig mycket från projektet som jag kommer att använda i mitt arbete som ordförande i den lokala BelAPDIiMI-organisationen i staden Kalinikovitji. Vi vill mycket men saknar möjligheter. Men ingenting är omöjligt!

Vika målar också. Hon har en keps med pensel, det är vår egen uppfinning. Vi har inte tid att ha tråkigt. Livet är underbart. Vi önskar hälsa och fred åt alla! Hoppas vi möts igen.


Fler foton från Gomel
Sverigedagen i Gomel