Social links

0390-415 08    

Succé för workshop i Archangelsk, Ryssland

För första gången inom projektet ”Kluchi” fick representanter från Archangelsk stad och region träffa vårt konstnärliga team, koreografen Veera Suvalo Grimberg och musikern Tomas Hulenvik. För några av dem blev det en riktig aha-upplevelse och en vändpunkt i deras eget arbete.

Inspiration från museet

Det är nog svårt att hitta en mer lämplig lokal för en workshop än den vi hade i Archangelsk. Den ljusa och luftiga salen i det kulturhistoriska lokalmuseet ”Archangelsk Gostinye dvory” var väldigt inspirerande. Den unika atmosfären satte igång både fantasi och kreativitet. Temat som vi jobbade med var Dykning  i nuet. Vem är vi och vad har vår kropp för resurser? Veera Suvalo Grimberg och Tomas Hulenvik ledde oss i arbetet att lyssna på oss själva och utifrån våra egna känslor skapa musik och rörelser som sedan sattes ihop till en föreställning.

”Right here, right now”

Den första dagen ägnades åt att lära känna varandra och skapa nytt material. Dagen två hade vi repetitioner och gjorde en uppvisning. Bland deltagare var det personal från Archangelsk rehabiliteringscentret, specialister från fyra distrikt i Archangelskregionen, ungdomar med funktionsnedsättning samt studenter från högskolan, vilka hjälpte till med översättning. Tillsammans förberedde vi en föreställning med titeln ”Right here, right now”, som visades för publik. Under uppvisningen fick vi besök av ett team från en TV-kanal, som intervjuade Veera och en av deltagarna, Valentina.

Inte bara workshop

Det fanns även tid för samtal i gruppen för att utbyta erfarenheter och öka kunskapen inom inkluderande artistiska arbetet.

Vi fick också möjlighet till studiebesök på två museer. Natalia Shpanova, direktör på  ”Archangelsk Gostinye dvory” och Ksenia Matsegora, föreståndare på A.A. Borisov Arktiska museet guidade oss genom de båda museernas fantastiska samlingar.

Ilja, lärare på ett rehabiliteringcentret, Kargopol:

Jag upptäckte ett annat sätt att se på det konstnärliga arbetet. Utifrån erfarenheter från workshopen så är det just själva vägen till föreställning, hela skapande processen som kan vara mer intressant än resultatet. Det är väldigt kul att använda improvisation på olika plan: inom arbete med musikinstrument, med dans och pantomim. Du känner dig friare! Veera och Tomas är inte bara proffs, de är också väldigt innerliga människor och delar av sig med energi!

Irina, chef för avdelningen för familje- och ungdomspolitik, stadsdelsförvaltningen, Leshukonsk:

Innan workshop var jag inte så säker på att jag kunde dansa och spela musik. Men nu har jag bevisat för mig själv att jag kan, vilket är viktigt för min självkänsla. Jag är glad att min kollega som jobbar med en inkluderande dansgrupp kunde också delta. Tack vare den här workshopen insåg vi hur viktigt det är att varje person ges möjlighet att uttrycka sig. I vårt arbete kommer vi att använda de nya kunskaperna. I vårt distrikt är detta bara ett första litet steg, förut jobbade vi inte alls med inkludering. Därför har folk tittat lite förvånat på oss. Men vi ska fortsätta – det är viktigt för individer och för samhället!

Viacheslav, student, Higher School of Social Sciences, Humanities and International Communication:

Det som jag gillade var hur teamet från Sverige regisserade föreställningen. Det blev ett väldigt rörande verk som personer med funktionsnedsättning deltog i. Jag tror att det är väldigt uppmuntrande och betyder mycket för dem. De har chans att få känna sig som alla andra och prova jobba med konst och kultur.

Foto: ShareMusic & Performing Arts, Andrej Veschagin.

Succé för workshop i Archangelsk, Ryssland