Social links

0390-415 08    

Kurspremiär i Ryssland

För första gången har vi arrangerat en hel kurs i Ryssland! Vårt team var drygt en vecka i Archangelsk för att utveckla vidare det praktiska  arbetet som påbörjades förra året inom projekt Kluchi.

Konstnärligt utforskande

Kursen pågick i fyra dagar i museet ”Gostinye dvory” – samma inspirerande plats där vi gjorde workshopsdagar förra året. Vi hade tidigare bara workshops i Ryssland, därför kändes det otroligt givande att ha tid att skapa och bearbeta materialet som sedan blev en föreställning. Koreografen Veera Suvalo Grimberg, tonsättaren Tomas Hulenvik och musikern Ellen Sjö Sander valde temat ”Explore” för arbetet med kursdeltagarna. En mängd olika övningar och uppgifter, experiment med rörelse, röster och musik tände kreativiteten bland deltagarna! Även de som inte tidigare hade deltagit i projektet, började så småningom känna sig avslappnade och bekväma med improvisation och konstnärligt arbete med övriga deltagare. Kursen avslutades med föreställningen som visades för publiken och fick varma applåder.

Dagen efter kursen arrangerades även en utbildningsdag hos våra partners, där vårt team delade praktiska råd om arbete med inkluderande grupper. Deltagarna fick insyn i ShareMusics värdegrund och grundprinciper. Mötet var mycket uppskattad – vi fick många frågor om hur man kan driva eget arbete.

Utrymme för kreativitet och kultur

På kvällarna under kursen hölls en ”öppen scen” som fylldes med dans, sång och dikter av kursdeltagarna. Vår medarbetare Eugenia Granat ledde och regisserade programmet. Vi fick också möjlighet en kväll att se en pjäs av Peter Turrini som spelades av studenter på Konst- och kulturcolleget. Pjäsens regissör och collegets lärare Roman Abramovsky samt en student, deltog nämligen i kursen och ville visa hur de jobbar. Dessutom var kulturella besök en del av kursen – vår grupp kunde även besöka en musikalisk kväll och gå en guidad tur på museet.

Vad är Maslenitsa?

Veckan som vi var i Ryssland kallas för Maslenitsa, eller pannkaksveckan. Det är veckan innan den stora fastan, när man äter mycket pannkakor, sjunger, dansar och spelar olika folkspel tillsammans. Underbart att få uppleva Maslenitsa – varje dag sjöng kursdeltagarna olika sånger för oss och bjöd på pannkakor och piroger!

Läs mer om projektet Kluchi.

Deltagare:

Jag har fått nya erfarenheter under kursen. Det här är en helt annan syn på kreativitet. Tack för massor av idéer för vidareutveckling och lärande!

Under föreställningen på slutet kändes det som att vi blev en familj tillsammans!

Foto: Anastasia Voronzova, Aleksej Antufiev

Kurspremiär i Ryssland