Social links

0390-415 08    

Människor i blickfånget: Caroline & Andreas

En vecka med nya utmaningar

Vad är bästa sättet att underhålla en långvarig vänskap, när man bor långt ifrån varandra? För Caroline Mårtensson som bor i Göteborg och hennes kusin Andreas Stenkvist från Blekinge gäller det att träffas under sommaren och göra någonting roligt tillsammans. Därför valde de att delta i en Share Music-kurs i Jönköping 2014.

Caroline & AndreasCaroline har varit med på flera Share Music-kurser tidigare. Hon upptäckte Share Music för några år sedan tack vare sin vän Evelina. De blev båda antagna till ensemblen för föreställningen ”Gryning i Galamanta” och var med när den visades i Stockholm och i London.

– Det var skönt att hitta ett kravlöst forum där det inte bara handlar om att spela perfekt, utan att allt kan vara rätt och inget är fel. På så sätt upplever ingen ett utanförskap. Det är spännande att skippa det uppfostrande ”nu ska vi visa dig hur det ska gå till”. Det blir ett mer ömsesidigt möte, menar Caroline.

Idag jobbar Caroline med musik och alternativ kommunikation på en träningsskola för barn som har en grav utvecklingsstörning och fysiska funktionsnedsättningar. Share Music-kurser passar henne perfekt som fortbildning.

– Det är bra med tips på instrument som kan passa för vår målgrupp, eftersom en del kanske bara kan röra huvudet eller ett finger. I mitt arbete handlar det mycket om att hitta nya sätt att spela musik på och att använda improvisation, berättar Caroline.

Hon fick idén att en Share Music-kurs kunde vara intressant för hennes kusin Andreas och bjöd in honom.

– Andreas behövde något nytt, efter att ha avslutat tre-åriga linje för personer med funktionsnedsättningar NEO vid en Jämshögs folkhögskola. Jag har sett hur hans intresse för teater, musik och dans har vuxit fram och då kändes det självklart att ta med honom, säger hon och fortsätter:
– Det var precis vad Andreas sökte – nya utmaningar: att åka iväg en hel vecka, vara på samma ställe och jobba intensivt. Vi var helt slut på kvällarna!

Caroline & Andreas

– Ja, vi har repat mycket! håller Andreas med om och fortsätter; – Det var en utmaning för mig, även om jag är lite van.Jag har varit med i teatergruppen på NEO och deltagit i föreställningen En i mängden. Vi spelade i Lokstallarna under Festival Spezial i våras.

– Jag tyckte om allt med sommarkursen! Vi skapade en föreställning som handlar om kroppen: fötterna, knäna, lungorna, revbenen, axlarna, nacken, huvudet och armarna. Det var mycket intressant att spela kalimba. Jag satt för mig själv och började spela och kände att jag var i min värld, berättar Andreas.

– Min förhoppning är att Andreas kanske skulle kunna ingå i ett större projekt hos Share Music i framtiden. Det vore jättekul! tycker Caroline.

Människor i blickfånget: Caroline & Andreas