Social links

0390-415 08    

Människor i blickfånget: Anna Westerberg

Att nå publikens hjärtan

Anna Westerberg är en av våra kursdeltagare som under några år har utvecklats och fått möjlighet att delta i en större produktion. Hon har varit med i Share Music’s föreställning ”Hi-Hat Xpres” och uppträtt i Sverige, Nordirland och Polen. Anna minns fortfarande den dagen i mars 2010 när hon fick möjlighet att prova dans och att spela musik i en integrerad grupp hos Share Music för första gången.

Anna Westerberg– Denna dag minns jag som om den var i går. Jag var inne på Facebook och där dök det upp; meddelandet från Karin, som arbetade på en organisation jag aldrig hade hört talats om innan. Jag och Karin hade varken setts eller hörts av på flera år!  Nåväl, när detta meddelande kom var jag inne i en förändringsperiod, där hela jag längtade efter att få jobba med något kreativt. Jag bara kände att jag var tvungen att prova, vilket jag inte har ångrat – tvärtom, en ny värld väntade! berättar Anna.

Det blev en sådan spännande och inspirerande erfarenhet, att hon ville utvecklas vidare i den riktningen. Därför prövade Anna under samma höst på sin andra Share Music-kurs.

Genom sin entusiasm och strävan blev hon en engagerad deltagare i Share Musics seminarier och föreställningar. En av de främsta händelserna har varit skapandet av musik- och dansföreställningen Hi-Hat Xpres. Anna menar att hon aldrig kommer att glömma den otroliga känslan av glädje och förundran, när hon stod i kulisserna innan det var hennes tur att komma ut på scenen. Även erfarna artister kan nog förstå henne; den underbara scenen och den rymliga konsertsalen i Kulturhuset Spira i Jönköping var oerhört spännande! Föreställningen gick som den skulle och nådde verkligen ut till den entusiastiska publiken.

– Nu drar jag en parallell till retorikens värld, något som jag själv är väldigt intresserad av. Ordet retorik betyder konsten att tala så att åhöraren lyssnar. Denna parallell har jag tänkt på många gånger då man som dansare står inför publik. Det viktiga i dansen är vad publiken ser och hur den uppfattar det som sker på scenen. För att komma till publikens hjärtan måste den som står på scenen fundera hur rörelsen i det här fallet kommer att bli betraktad, menar Anna.

Anna Westerberg

Med Hi-Hat Xpres-ensemblen har Anna turnérat i norra Sverige, Nordirland och Polen där de spelade på de stora konsertscenerna och på skolor. Hon tycker att hennes kollegor är ett underbart team och njuter av repetitioner, förberedelser och tiden de spenderar ihop, lika mycket som att spela inför publiken. Det krävs kanske en särskild öppenhet från henne, men vem sa att hon inte gillar det? Den som fick möjlighet att se in i ögonen på personerna i publiken; ögon fulla med stolthet och respekt för artisterna på scenen, skulle förstå allt.

Anna är inte den som väntar på att saker ska hända i hennes liv, hon skapar sin framtid själv. Hon är egen företagare och föreläser i skolor och fackföreningar, där hon berättar om tillgänglighet, attityd och personlig assistans. – I mina föredrag berättar jag även om Hi-Hat Xpres för att inspirera andra, säger Anna. Projektet betydde väldigt mycket för mig personligen. Jag lärde mig oerhört mycket om mig själv och andra!

Anna Westerberg

Anna söker just nu jobb som barnskötare. Hon vill påverka attityder och är övertygad om att för att få till en förändring, är det bra att börja med barnen.

– Ett samhällsengagemang innebär att jag kan påverka andra människors värderingar på ett sätt som berör, vilket både kan vara genom att föreläsa och att dansa, reflekterar Anna.

Som konstutövare kan man verkligen påverka och det gillar jag!

Hennes nyfikenhet har gjort henne engagerad i många olika aktiviteter som yoga, pilates, rullstolsdans, läsning, teaterbesök, filmer och resor. Anna har varit i USA, Storbritannien, Polen, Tyskland, Island och Eritrea. Hennes dröm är att besöka Mexiko, där hennes mamma växte upp och bodde i sin ungdomstid. Just nu läser Anna en kurs i spanska på Folkuniversitet.

– Numera har jag som ett ordspråk, säger Anna till mig när vi tar avsked: – Man måste börja någonstans!

Natallia Pisareva

Människor i blickfånget: Anna Westerberg