Social links

0390-415 08    

Dance:WORK – Ögonblick att minnas

För mig har Dance:WORK varit en lärorik period som gett mig en unik chans att dansa och fördjupa mig i modern dans utifrån min rörelseförmåga och mina villkor. Jag har fått möjlighet att utvecklas i min egen takt och samtidigt kunnat utforska olika sätt att dansa tillsammans inom gruppen, utifrån var och ens olika förmågor. För mig med min CP-skada finns det inga eller väldigt få ställen där jag kan dansa utifrån mina förutsättningar på ett ”seriöst sätt”.

När jag förklarat Dance:WORK-projektet för personer som inte är insatta i dansvärlden har jag upplevt att det är svårt att bli tagen på allvar. För de flesta är dans ett fritidsintresse och inte ett jobb. För mig är det både och. När jag berättar att jag åker iväg till Jönköping under dessa tre perioder och jobbar med dans och får lön för att göra detta, blir det en ”aha-upplevelse” för många. Därför är det så bra att Share Music dragit igång detta projekt.

Karin Delén

Början av resan

Vi började vår resa tillsammans under en audition i januari 2014. I maj träffades gruppen Dance:WORK för första gången och det var kärlek vid första ögonkastet! Det har varit en härlig gruppgemenskap från första stund. Vi har delat skratt, svett och tårar, dock framför allt skratt! Vi anpassar oss efter varandras förmågor och hjälps åt att hitta lösningar. Det är hela tiden ett ömsesidigt givande och tagande i allt vi gör tillsammans.

Många ögonblick kommer jag minnas för evigt

Det märks tydligt att vi lärt känna varandra mer och mer för varje period. Vi vågar utmana varandra samtidigt som vi har färdats från att vara en grupp till att vara ett team. Att arbeta på det här sättet verkligen älskar jag! Känslan att få tillhöra en grupp som arbetar mot samma mål, med samma glöd för dans är väldigt viktigt för mig. Jag har haft svårt att hitta min plats i en grupp tidigare. Alltid har det funnits något som gett mig känslan av att vara utanför – ibland på grund av min funktionsnedsättning och ibland av någon annan orsak.

IMG_3360I Dance:WORK är min plats en självklarhet

Mycket av det vi gjort är improvisation med inriktning på vad olika rörelser betyder, beroende på hur man gör dem och skillnaden mellan konkreta rörelser och abstrakta. Det är hela tiden ett sökande av olika rörelsekvaliteter. Alexander Gottfarb är en bra koreograf och guidar oss rätt samtidigt som vi får utforska mycket själva inom vissa ramar.

Vissa övningar är roligare än andra men allt ger någon slags utveckling framåt. Alexander känns också som en del i hela gruppen fast han ser allt utifrån med sin viktiga koreografblick. I Dance:WORK är min plats en självklarhet vilket ger massor av energi, vilja och glädje!

Offentliga visningar och föreställningar

Övningarna har för det mesta varit vår guide till de uppvisningar vi haft i slutet av våra repetitionsperioder. I maj ägde uppvisningen rum på Länsmuseet i Jönköping, i september hade vi uppvisning på Arbetets Museum i Norrköping och i januari på Vandalorum i Värnamo. De två första uppvisningarna var korta, eftersom vi skapat dansfrekvenser i sex minuters-block, som sedan ska kunna sättas ihop beroende på vart och hur länge vi ska göra en dansuppvisning i framtiden.

I Värnamo blev det en trettiofem minuter lång föreställning med ”ordentligt” ljud och scenljus för första gången. Vår koreograf har vävt ihop nästan alla de olika ”blocken” vi har tränat på under repetitionsperiodernaa. Det blev en sammanfattning av allt vi kan göra tillsammans – en spännande och variationsrik föreställning med glimten i ögat!

Mellan repetitionstillfällena har jag längtat till nästa period av de anledningar jag skrivit om tidigare. Det är naturligtvis krävande att från att ena veckan ha ett stillasittande kontorsarbete till att repetera fem timmar om dagen, men det vägs upp av hur roligt det är att dansa och utvecklas samt känna gruppkänslan.

Allas rätt att vara en del av kulturlivet

Share Music blickar framåt och organisationens kämpande för allas rätt att vara en del av kulturlivet, behövs verkligen. Med den nya diskrimineringslagen som kommit ska ingen särbehandlas varken i skolor eller i arbetslivet. Inom det kulturliv Share Music är inriktade på sker omedveten automatisk diskriminering av oss rullstolsburna scenartister, eftersom det ofta är trånga utrymmen bakom scenen och trappor ner till loungerna. Ofta finns det heller inget bra sätt att ta sig upp på scenen med rullstol.

06 WORKAtt inspirera andra och ifrågasätta samhällets normer

Det är också en av anledningarna att jag är så tacksam för att få vara en del av detta projekt. Förutom att dansa älskar jag också att inspirera andra och ifrågasätta samhällets normkultur samt se verkligheten ur olika perspektiv. Varje människa har sin egen verklighet och det blir intressant när man börjar vända och vrida på den, för då får publiken tänka till lite extra.

Det handlar också om att vidga samhällets syn på vad dans är och vilka som får kalla sig dansare. Det finns inget bättre sätt att göra det på än att dansa – en bild, liksom dansen, säger mer än tusen ord.

Karin Delén

Karin Delén är dansare i Share Musics ensemble Dance:WORK – ett projekt som handlar om konstnärlig gestaltning, med politiska frågeställningar: Hur värderas det kroppsliga uttrycket av arbete? Vad är funktionalitet? Det har utmynnat i en dansföreställning med koreografi av Alexander Gottfarb och musik av och med Jonas Jonasson.

Dance:WORK – Ögonblick att minnas