Social links

0390-415 08    

Vår ensemble Elefantöra

Elefantöra Change Music Festival Kungsbacka 2021-08-12

ELEFANTÖRA utmanar, tänjer och spränger invanda boxar för vad musik kan vara med en ljudbild som får dig att lyssna.

Konstnärligt labb med musikensemblen Elefantöra och orkestern Musica Vitae.Elefantöra är en kreativ musikensemble med fokus på musikteknologi. De använder framför allt iPads i sitt musikskapande, men experimenterar även med andra sätt att musicera. I samarbete med orkestrar, ljudkonstnärer, dansare, forskare och tonsättare har de utvecklat ny musik och utforskat konstnärliga processer.

Det har lett till att ensemblen har odlat fram en spännande och mångfacetterad ljudbild som erbjuder inspirerande möten med traditionella instrument. Laborativa konstnärliga processer har genom erfarenheter blivit ensemblens spetskompetens, vilket gör dem till en eftertraktad resurs i bland annat konstnärlig forskning.

I samarbete med Gageego! har Elefantöra hittills uruppfört fem nyskrivna verk och medverkat i bland annat GEIGER Sessions (2018) och festivalen Lund Contemporary (2019). Under 2020 skapade medlemmar ur Gageego och Elefantöra ett unikt framförande av Beethovens Cello Sonata Op 5 inför den digitala festivalen Kulturfesten som arrangerades av Region Jönköpings län. På grund av Covid-19-pandemin skapade musikerna sin version tillsammans online genom att skicka material till varandra. Sedan filmades ett framförande i Gnosjö.

Ensemblen har bland mycket annat deltagit i ett residens hos Inter Arts Center i Malmö, samverkat med stråkorkestern Musica Vitae i ett konstnärligt labb och framfört Jesper Nordins Retrospective III tillsammans med soloviolinisten Malin BromanChange Music Festival i Kungsbacka 2021. Ett framträdande som filmades och sänds 2022. Fler samarbeten med tonsättare pågår ständigt och konserter och framträdanden sker i allt större utsträckning.

Elefantöra grundades hösten 2017 av ShareMusic & Performing Arts i samband med ett utvecklingsprojekt om digitalisering som genomfördes med stöd av Kulturrådet och Region Jönköpings län. Elefantöra består idag av musikerna Hannes Glavå, Joel Mansour, Liv Dahlstrand, Evelina Charlie Larsson och ljuddesignern Gusten Aldenklint. Samtliga medlemmar är baserade i Göteborgsområdet och när de inte spelar tillsammans, ägnar de sig åt dans, litteratur, musik och teater.

Foto: ShareMusic & Performing Arts och Stephan Bozic

Samarbete med Musikhögskolan i Malmö

Som en del av arbetet med Bits & Pieces genomfördes labbdagar på Kulturplatån i Gislaved. Där samarbetade Elefantöra och musiker från Gageego! som en stor ensemble, tillsammans med studenter från masterprogrammet i komposition vid Musikhögskolan i Malmö. Labben var interna och handlade om att söka nya musikaliska uttryck med hjälp av traditionella instrument och musikteknologi. De medverkande studenterna komponerade nya verk direkt för ensemblen. I videon nedan berättar några av studenterna och deras lärare om hur de upplevde arbetet, hur de arbetade med notation med mera. Videon är på engelska.

Vill du boka Elefantöra eller samarbeta med ensemblen?

Kontakta oss på info@sharemusic.se och berätta mer.

Läs mer:

Listening with Elephant Ears (ENGLISH)
Jag fick ett mail och kastade mig ut! – intervju med Evelina Charlie Larsson
Stråkar och elektronik möttes för att utmana och utforska – Labb med Musica Vitae
Kulturfesten
Crossing Motion
Bits & Pieces
Sharesymposium Göteborg 2019
Sharesymposium Västerås och Nässjö 2019

Vår ensemble Elefantöra