Social links

0390-415 08    

Elefantöra på Kulturfesten

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Elefantöra på Kulturfesten

3 september, 2020 - 18 september, 2020

Elefantöra spelar tillsammans med Gageego! – live, inspelat, tillsammans och på distans. Premiär online torsdag 3 september kl. 12.00 på Kulturfesten som arrangeras av Region Jönköpings län. Kulturfesten pågår 2–4 september på www.Kulturfesten.nu.

Vi vill ge er ett tillfälle att blicka framåt. Reflektera över nya idéer – nya förhållningssätt till traditionellt och otraditionellt musicerande. Eller bara ett tillfälle att lyssna och häpna över vad musikaliska människor alltid gör vid slutet av dagen – oavsett omständigheter: Musik.

Hösten 2019 kontaktades ShareMusic & Performing Arts av Lyckå kammarmusikfestival. De ville bjuda in vår inkluderande ensemble Elefantöra att medverka i festivalen tillsammans med Gageego! När vi började att diskutera programinnehåll fick vi frågan om vi inte kunde spela något av Beethoven eftersom festivalen 2020 skulle handla en del om Beethovens 250-årsjubileum. Vi skickade frågan vidare till ensemblerna och cellisten Giacomo Torlontano erbjöd sig att spela en sonat för cello och piano tillsammans med pianisten Mikael Kjellgren. Resultatet blev att olika konstellationer med medlemmar ur ensemblerna Elefantöra och Gageego! tillsammans spelar Ludwig van Beethovens Sonat för cello och piano Op 5, nr 2 i g-moll.

Sedan kom Corona. Sats 1 och 2 spelas, som vanligt, av cello och piano. Det praktiska arbetet med sats nr 3 förändrades grundläggande av coronapandemin när det inte längre var möjligt att ses och arbeta i samma rum. Giacomo och Mikael spelade in Beethovens musik på distans. Sedan delade de det inspelade materialet med Joel Mansour och Evelina Larsson från Elefantöra. Gusten Aldenklint, även han medlem i Elefantöra, samordnade arbetet och fungerade som kurator. Musikerna har, genom att växelvis skicka ljudfiler de spelat in till varandra, skapat en egen remix av sonatens 3:e sats och under Kulturfesten kommer de att framföra den live tillsammans med Gageegos! percussionist Jonas Larsson. Sats 3 filtrerades genom elektroniska instrument av Elefantöra och de spelar på ekon, fragment och musikaliska skärvor som extraherats från stycket.

Resultatet av de två ensemblernas samskapande får premiär online under Kulturfesten! Det blir ett möte mellan gammalt och nytt. Ett spel kring från- och närvaro. Ett unikt stycke musik och en ögonblicksbild som i pandemins tid vill väcka tankar kring vårt beroende av andra och hur vi plötsligt hanterar avstånd och frånvaro i konstutövandet. Cellisten spelar ensam i Italien, där han är isolerad. Pianisten spelar tillsammans med honom i en kyrka. Elefantöra och Jonas Larsson från Gageego! spelar tillsammans i en fabrikslokal.

Läs mer och se framträdandet här. Premiären sker 3 september kl. 12.00 och finns tillgängligt t o m 18 september.
Inspelningen skedde i samarbete med Gnosjö kommun och Meza Verde films.

I en tid då arrangemang, utställningar och evenemang ställs in, och möten mellan människor är en utmaning, behövs nya mötesplatser för att skapa och uppleva konst och kultur. Det är bakgrunden till Kulturfesten, som arrangeras av Region Jönköpings län 2-4 september 2020 tillsammans med länets alla kommuner och länets fria professionella kulturliv. Via kulturfesten.nu kan alla invånare kostnadsfritt uppleva konst- och kulturupplevelser från ett stort antal av länets professionella kulturutövare.

Elefantöra på Kulturfesten

Detaljer

Börjar:
3 september, 2020
Slutar:
18 september, 2020
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://kulturfesten.nu/beethoven-cello-sonata-op-5-nr-2/