Social links

0390-415 08    

Hi-Hat Xpres

En föreställning med ShareMusic & Performing Arts, Spinn och Kroumata

Hi-Hat Xpres

Scenkonst som rymmer sagoinspirerade skuggspel,
hisnande kast och mäktig rock-n-roll!

Hi-Hat Xpres är en musik- och dansföreställning som berättar historien av slagverksinstrumentet Hi-hat. Publiken får uppleva en fartfylld resa genom olika epoker och länder – från alkemisten till Led Zeppelin. Föreställningen framförs av nio dansare och fyra musiker som tar plats i scenrummet tillsammans.

Hi-Hat Xpres hade världspremiär i november 2012 och turnerade följande år med både offentliga föreställningar och skolföreställningar runt om i Sverige, samt gjorde gästspel i Nordirland och Polen.

Bakom Hi-Hat Xpres står kulturorganisation ShareMusic & Performing Arts, som leder produktionen och har engagerat en egen dansensemble med fem dansare. Detta är ShareMusic & Performing Artss andra beställningsverk, komponerat av den brittiska tonsättaren Nigel Osborne.

På scen ger slagverksensemblen Kroumata, danskompaniet Spinn och ensemblen från Share Music en unik föreställning tillsammans, ett möte mellan rörelse och musik, snabba rytmer och lågmälda tongångar.

…plötsligt blir det så tydligt vilken kreativitet och nyskapande
som nya konstellationer kan skapa.
Norrbottens-Kuriren 2013

Genom starka ljud och känslofylld dans som sprudlar av rytmisk, uråldrig livsenergi, lyckas Hi-Hat Xpres gestalta cymbalens historia med en underfundig och minimalistisk surrealism som träffar en rakt i hjärtat.
Jönköpings-Posten 2012


Kortfilmer
Se filmerna om Hi-Hat Xpres. Det är en samling filmer har producerats som följer föreställningen och ensemblerna


ShareMusic & Performing Arts är en kulturorganisation som producerar och iscensätter banbrytande föreställningar samt arrangerar kurser med den konstnärliga processen i fokus. Verksamheten bedrivs nationellt och internationellt. I Hi-Hat Xpres ingår fem dansare engagerade av Share Music.

Nigel Osborne är en brittisk tonsättare och kompositör. Han är professor i musik vid University of Edinburgh. Hans verk har spelats under flertalet stora internationella festivaler och framförts av ledande orkestrar och ensembler runt om i världen. Han har i stor utsträckning komponerat operor och musikteater.

Kroumata är en slagverkskvartett som anses vara en av världens främsta slagverksensembler och har sedan starten 1978 turnerat världen runt. De har framträtt i nära 40 länder och uruppfört över 200 verk. Kroumata präglas av outtröttlig energi, intresse och nyfikenhet på nyskriven musik och en glödande passion för all sorts slagverksmusik.

Danskompaniet Spinn är Sveriges första professionella kompani för dansare med och utan funktionsnedsättningar. Konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg bildade kompaniet i mars 2010. Spinn vill vidareutveckla danskonsten med nya kroppar som utmanar de gamla stereotyperna.

Veera Suvalo Grimberg är dansare, koreograf, konstnärlig ledare och initiativtagare till danskompaniet Spinn. Hon tilldelades Svenska Teaterkritikernas danspris för 2012. Veera har varit verksam som koreograf och dansare sedan 1995 och var stadskoreograf i Vara 2004-2007.


Bokning och mer information

Producent: ShareMusic & Performing Arts
Kategori: Dans, musik
Längd: 60 min.
Åldersgrupp: Vuxna, barn/ungdomar från 12 år uppåt, lämplig för familjer med små barn
Turnéområde: Sverige, Internationellt

Kontakt
Helena Melin, projektsamordnare
Tel: 0390-415 08  | helena@sharemusic.se

Foto: Peter Lloyd. Hi-Hat Xpres.