Social links

0390-415 08    

Mondgewächse

Mondgewächse

Nutida kammarmusik möter musikteknologi

Mondgewächse är ett nytt musikverk från ShareMusic & Performing Arts där nutida kammarmusik möter musikteknologi. Ett gåtfullt och expressivt verk, där traditionella instrument, sensorer och live motion tracking skapar musiken i realtid på scenen.

Den internationella tonsättare Patricia Alessandrini står bakom musikverkets idé, att utforska relationen mellan musikern och instrumentet från olika håll. Ensemblerna som ingår i verket är Gageego! från Göteborg, samt In:fluence Ensemble från Share Music. Verket hade världspremiär i oktober 2014.

Mondgewächse är Share Musics tredje beställningsverk och Patricia Alessandrini valdes efter en global utlysning efter tonsättare, som gav 57 ansökningar från totalt 19 länder i Europa, Nord- och Sydamerika. Patricia är känd för att ofta arbeta med datorer och elektronik i sina verk, inte sällan i multimedia-sammanhang.

Skapa musik med kroppen? Spela piano genom att vrida på handleden? Publiken får se och uppleva nya instrument, som har utvecklats för föreställningen. Modern teknologi förenar och utmanar till nya musikaliska uttryck och öppnar upp för nya unika konstnärliga perspektiv. Verkets namn betyder ”månväxter”, vilket fångas upp i de videoprojektioner, sprejmålningar och skuggor som musikerna skapar samtidigt som de spelar. Dessa delar som formar föreställningen och ramar in musiken skapas med hjälp av den kanadensiska artisten och videodesignern Freida Abtan.

Följ arbetet från idé till premiär i Mondgewächse-bloggen


ShareMusic & Performing Arts är en kulturorganisation som producerar och iscensätter banbrytande föreställningar samt arrangerar kurser med den konstnärliga processen i fokus. Verksamheten bedrivs nationellt och internationellt. Användningen av tekniska innovationer och nya instrument, som möjliggör kreativt skapande oavsett funktionsförmåga, har en central roll i verksamheten. Samarbeten med några av världens främsta aktörer inom detta område har inspirerat och legat till grund för att utveckla ett större konstnärligt projekt där ”arts technology” står i fokus.

Ensemblen Gageego! är känd för att utforska och göra den nutida musiken mer tillgänglig. Som en av de viktigaste aktörerna i Musiksverige uppskattas ensemblen för att på ett lustfyllt och nyfiket sätt tolka dagens musik på högsta tekniska och konstnärliga nivå. Förutom konserter i Sverige har ensemblen turnerat i bland annat Ryssland och Danmark samt gästspelat på Lange Nacht der Neue Klänge i Wiens konserthus.

Medlemmar i Share Musics In:fluence Ensemble har olika bakgrunder, inom klassisk musik, samt arts technology och konst. Alla individuella kunskaper och dem olika förutsättningarna av individerna är kvintessensen till att Mondgewächse kunde växa fram som ett unikt verk.


Bokning och mer information

Producent: ShareMusic & Performing Arts
Längd: 30 min.
Åldersgrupp: Vuxna, barn/ungdomar från 12 år och uppåt
Turnéområde: Sverige och internationellt.
OBS! Kontakta oss direkt om du är intresserad av att boka Mondgewächse till något evenemang. För tillfälle finns inte hela verket att boka, men olika delar ur föreställningen kan framföras.

Kontakt
: Jennifer Nordström, projektsamordnare
Tel: 0390-415 08 | jennifer@sharemusic.se

Mondgewächse