Social links

0390-415 08    

Händelserika dagar med Sofit

Det har varit en helt otrolig vecka och extremt intensiv. Vi har genomfört många aktiviteter:

Den 3:e oktober arrangerade vi workshops på ett rehabiliteringscenter i Minsk. På förmiddagen arbetade vår workshopsledare Mike Fry med små barn, musiklärare och personal från 10 andra rehabiliteringscenter i Minsk. Under eftermiddagen kom fler intresserade: familjer med barn, yrkesverksamma samt lärare och studenter från M.Tank Universitet. Mycket glädje och musiköverraskningar – en uppskattad dag!

Dagen efter var det dags för workshopdag med universitet. Ledarteamet från Institutet för inkluderande utbildning och Estetiska fakulteten hade en workshop kring inkluderande arbete, musikappar och om att leda workshops, tillsammans med Mike Fry. Övningar och spännande diskussioner under dagen, då alla utbytte erfarenheter! Mike uppskattade att få jobba med vinkeln att reflektera över sitt eget arbete.

Vi höll en presentation av de resultat som har uppnåtts inom projekt Sofit den 6:e oktober, där Martin Åberg, Sveriges ambassadör i Belarus var på plats och inledde dagen. Fullspäckat program, där deltagare från olika regioner i Belarus som deltagit i våra projektaktiviteter berättade om sina upplevelser och erfarenheter. Unga dansare pratade om vad det innebar för dem att ta plats på scen. De journalister som deltog i projektet talade om hur de kan bidra till att förändra attityder gentemot personer med olika funktionsförmågor. Lärare från M.Tank Universitetet berättade om den nya valbara kursen som har skapats i samarbete med oss. Dansgruppen Wheel of life avslutade dagen med en uppvisning.

Foto: Vladimir Sereda, Aleksandra Titova, ShareMusic

Natallia Semeniako, ledare för centret för korttidsvistelse Majblomman och för ”BelAPDIiMI” i Gomiel:

Projekt som Sofit skapar gränslösa sätt att arbeta konstnärligt. Tack vare projektet har vi upplevt så många positiva förändringar. Under mini-kursen i Gomiel involverade vi unga musiker från ensemblen ”Echo zemli”. Sedan dess besöker de vårt center regelbundet och jobbar med våra barn. Vi har också påbörjat ett samarbete med konstskolan och med dramatiska teatern i Gomel. Sofit hjälpte oss att tro på oss själva!

Oksana Lemeshko, ledare för ”BelAPDIiMI” i Molodechno:

Det är ett unikt projekt! Jag och min son Sergei som brinner för musik, deltog i mini-kursen i Gomiel. Han var jätteglad över att få skapa tillsammans med andra! Sedan var jag också på ett seminarium som handlade om projektarbete. När jag sedan kom hem fick jag idén att starta ett eget konstnärligt projekt – hoppas att jag lyckas med det!

Tatiana Gulevich, redaktör på kanal ”Kultura”, programledare för barnprogrammet ”Mary Poppins”:

Efter att ha deltagit i projekt Sofit bestämde jag mig för att skapa projektet ”Alla barn är begåvade” i samarbete med BelAPDIiMI. Under våren 2016 intervjuade jag varje tisdag en av 15 unga artister med olika funktionsförmågor. Men deras eventuella funktionsnedsättning var aldrig i fokus. Alla mina gäster hade i uppgift att förbereda en present till mig; en dans, en dikt eller en bild. Projektet avslutades med en konsert i radiohuset där barn med olika funktionsförmågor uppträdde.

Händelserika dagar med Sofit