Social links

0390-415 08    

Premiär för Hi-Hat Xpres i Ryssland

Hi-Hat Xpres. Foto: Peter Lloyd

Hi-Hat Xpres åker på turné till Kazan den 19-20 november! För första gången tar ShareMusic föreställningen till Ryssland, tillsammans med danskompaniet Spinn och fyra slagverkare.

I slutet av april i år var vår verksamhetschef & konstnärliga ledare Sophia Alexandersson på främjarresa till Kazan, inbjuden av Sveriges ambassad i Moskva. Resan gav ett stort intresse kring vårt arbete, från lokala aktörer. Initiativtagare till gästspelet är Ramil Sadriev, rektor vid Institutet för fortbildning inom samhälle, konst och kultur i Kazan. Hi-Hat Xpres har tidigare turnerat i Sverige, Nordirland och Polen.

– Äntligen är det dags igen! Vi riktar blicken mot Ryssland och är beredda på en intensiv resa med mycket intryck. Det pågår febril aktivitet precis överallt. Det letas fram kostymdelar och rekvisita, väskor packas och vägs. Listor skickas fram och tillbaka på ett antal olika språk och filmmaterial studeras av dansarna. Det är som det ska vara, pirrigt och förväntansfullt,
säger koreograf Veera Suvalo Grimberg.

Föreställningen visas den 19 november kl 16:00 och den 20 november kl 12:00 på teatern ”Ekiyat”.
Läs mer om Hi-Hat Xpres.

– Vi har tidigare arbetat i Ryssland med workshops och föreläsningar. Nu kan vi även visa ett av våra stora beställningsverk. Det konstnärliga uttrycket står i fokus; samtidigt synliggör vi hur konstutövare med olika förutsättningar tar plats tillsammans på scen, säger Sophia Alexandersson. Det finns en likhet mellan det vi gör på scen och vad vi vill uppnå i samhället. Det tror jag intresserar många.

Gästspelet genomförs på inbjudan från Kulturministeriet i Republiken Tatarstan och sker i samarbete med Sveriges ambassad i Moskva, med stöd från Kulturrådet och Musikverket. I samband med föreställningen sker workshops och föreläsningar, samt visning av fotoutställningen ”AccessAbility” i samarbete med Svenska Institutet.

Premiär för Hi-Hat Xpres i Ryssland