Social links

0390-415 08    

Inspirerande möten i Moskva

Med en mängd nya intryck och nyheter är ShareMusics team tillbaka från Moskva. Vi vill tacka alla som kunde träffa oss med så kort varsel: frivilligorganisationerna KRUG och Oduhotvorenie, Darwin museet, den regionala frivilligorganisationen Perspektiva, Allryska invalidförbundet, dansensemblen för barn Preodoleyka, återförsäljaren av Soundbeam i Ryssland; Rehab medical och utbildningscentret för barn; Podsolnux.

På mötet med Krug upptäckte vi att vi har gemensamma mål att nå publik som är intresserad av att uppleva scenkonst. Och att inte behöva definiera det vi gör utifrån etiketten funktionsnedsättning. Otroligt värdefullt att diskutera!

Det är mycket som händer i Moskva just nu: Oduhotvorenie turnerar med seminarier och föreläsningar i  26 ryska regioner och förbereder inför den tredje omgången av festivalen Inclusive Dance. De håller även på att starta World Inclusive Dance Association (WIDA).

Perspektiva har just arrangerat ett dansmaraton för välgörenhet; ”Best buddies” med mer än 1000 deltagare och gäster. Darwin museet planerar ett arrangemang för barn med funktionsnedsättningar från internat, i samband med Internationella barndagen den 1 juni.

Vi besökte Preodoleyka i deras nya lokaler och fick höra från koreografen Evgeny Elkin hur de jobbar med inkluderande dans. Idag finns det grupper i Moskva och Sankt Petersburg, men konceptet är så framgångsrikt att det snart ska öppnas filialer i fler städer.

Verksamhetschefen för utbildningscentret Podsolnux Viktoria Kozyreva berättade hur de med hjälp av Soundbeam lär barnen att kommunicera och uttrycka sig. Både yngre och äldre barn (upp till 16 år) med intellektuella utvecklingsstörningar kan lära sig nya ljud och ord samt att spela musik. De använder Soundbeam i sina föreställningar och även i en animerad film som barnen har skapat tillsammans.

Inspirerande möten i Moskva