Social links

0390-415 08    

Människor i blickfånget – Johanna Hahn

”Jag förstod hur mycket jag censurerade mig själv och min kropp, också i min vardag.”

Dans har följt Johanna Hahn genom hela livet. Nu har Johanna gått ShareMusics utbildning Co:WORK för att bli workshopassistent med inriktning dans – något som ha stor betydelse för hennes personliga utveckling.

– Jag har dansat hela mitt liv och varit inom konstvärlden. Jag har alltid tänkt att min kropp är ett verktyg för konsten men inte hur jag kan vara ett verktyg för min kropp, säger Johanna Hahn om Co:WORK – en ettårig utbildning om ShareMusics arbetssätt, värderingar, workshopmetodik och teamarbete.

Johanna Hahn, Co:WORK-team
Johanna berättar att hon genom Co:WORK fått insikt i hur fast hon var i sitt och andras mönster. Och vad samhället säger om henne och andra människor som har olika funktionsvariationer.

– Jag förstod hur mycket jag censurerade mig själv och min kropp, också i min vardag. Innan tänkte jag att allt är möjligt och allting går om man bara vill och pushar sig tillräckligt hårt. Men det är ingenting som kommer att bringa en särskilt hållbar utveckling. 

Innan Co:WORK trodde Johanna att hon var en person som tänkte utanför boxen, att hon var öppensinnad och kreativ. Det har hon nu fått omvärdera.

– Det är en sak att tänka att allting är möjligt, men det är en annan sak att leva det. Jag har haft en begränsning i mitt eget tänk! Hur ska jag assistera någon som har en annan funktionsvariation om jag är så stängd i mitt huvud? 

Johanna Hahn är van vid ett högt tempo och har en kandidat BA och studerade filmproduktion i England, dokumentär film och skrivarlinje på Skurups folkhögskola.

– Men när man jobbar med ett verktyg som är så komplext som kroppar så måste det få tid. Och det var väldigt annorlunda i Co:WORK eftersom jag fick ta tid, säger Johanna och nämner utbildaren Charlotte Darbyshire som en inspirationskälla: – Charlotte sa alltid ”Get what you need”. Ta det du behöver. Vad är det du behöver just nu? Gör det och ta ansvar för det. Sen kan vi jobba utifrån det där du är idag. Det har förändrat mitt tänk enormt. 

Under utbildningen fick deltagarna även göra praktik. I början var det svårt att finna sin roll.

– Jag försökte väldigt hårt att hjälpa till och assistera. Jag var nästan inte närvarande för att jag hela tiden kollade efter var det behövdes hjälp. Efter utbildningen kunde jag jobba utifrån en helt annan känsla. Jag var mer öppen och kunde ta in allt, säger hon och tillägger att Co:WORK även underlättat hennes andra jobb som personlig assistent; – Jag är mycket mer avslappnad och kan assistera så att det inte inkräktar på min kropp. 

Sedan september 2016 tar Johanna uppdrag för ShareMusic

Som workshopassistent ingår Johanna i konstnärliga grupper som håller i workshops och arbetar tätt ihop med ShareMusics ledare. Just nu går hon även kursen ”Variationer av funktioner och koreografi ” på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.

– Jag är fruktansvärt glad att jag har Co:WORK i ryggen för annars hade jag jobbat utifrån ett helt annat ställe. Då hade jag igen försökt pressa kroppen in i någonting. Men nu känner jag att den kursen har gjort en ännu större skillnad i hur jag är som människa, vad jag gör och vad jag vill göra. 

Dans har alltid varit hennes största intresse.

I yngre ålder tog hon dans- och teaterlektioner, senare jobbade hon som danslärare. Men det fanns en tid när hon inte trodde på att kunna fortsätta vara dansutövare. Nu ser framtidsdrömmarna annorlunda ut.

– Jag har genom Co:WORK och DOCH kursen insett att jag vill dansa, hur viktigt det är för mig och att jag behöver dans. 

Människor i blickfånget – Johanna Hahn