Social links

0390-415 08    

Människor i blickfånget – Paul Bothén

”Var inte rädd att göra fel, utan våga testa saker!”

Paul Bothén är tonsättare och musikproducent, och har arbetat med ShareMusic under lång tid. Första gången som kursledare var 2006 i Vara. Redan då använde han sig mycket av musikteknologi. Vi ville veta mer.
Vad var det som lockade dig med Share Music?

Först gick jag själv en ShareMusic-kurs i Göteborg. Det verkade spännande och intressant. Jag hade inte kommit i närheten av något liknande tidigare! Jag skulle just avsluta min kompositionsutbildning i Göteborg och var väldigt aktiv som tonsättare. Jag var inblandad i många olika typer av kompositionsprojekt, men det här var så pass annorlunda. Jag var tvungen att hoppa på tåget!

Tonsättare Paul Bothén spelar instrumentet Soundbeam.
Tonsättare Paul Bothén spelar instrumentet Soundbeam.
Från de konstnärliga sammanhang du ingått i hos Share Music, vad har du tagit med dig?

Att försöka lyssna in vad deltagarna vill göra, vad de kan göra och hur jag kan hjälpa till att lösa det genom det som jag själv är bra på.

Vilket råd skulle du ge till unga personer, som vill utvecklas inom musiken utifrån sina förmågor?

Var inte rädd att göra fel, utan våga testa saker! Det finns bra, roliga appar som är enkla och ofta billiga att ladda ner. Testa på din egen kammare tills du kommer fram till någonting som känns bra, och då kan du försöka spela ihop med någon kompis som har samma förutsättningar. Försök utveckla det så att du kanske kan komma med i ett band.

Paul, du var med som kursledare under minikursen 2015 på GöteborgsOperan. Hur var din upplevelse?

Det var häftigt att jobba på Operan med de resurser som finns – mycket plats, utrustning och allt möjligt! Det var fantastiskt att jobba ihop med Mia Ringblom Hjertnér! Vi hade fokus på röst. Det fanns några sångare från Operan med – det kan vara spännande med den typen av resurser. Man kan låta både deltagare och publik få en sorts nodpunkt som är väldigt långt fram eller högt upp. Jag tycker väldigt mycket om att arbeta med både solisten och kören, där alla kan ingå i olika klanger, harmonier, brus eller någonting annat. Operan är en bra plats för musikaliska uttryck som tar avstamp i rösten!

Människor i blickfånget – Paul Bothén