Social links

0390-415 08    

Hi-Hat Xpres

Föreställning med ShareMusic, Spinn och Kroumata

  • Ensemble: ShareMusic & Performing Arts, Spinn och Kroumata
  • Tonsättare: Nigel Osborne
  • Koreograf: Veera Suvalo Grimberg

Föreställningen Hi-Hat Xpres är en fartfylld resa genom olika epoker och länder. Dansare och musiker från ShareMusic, Kroumata och Spinn visar scenkonst som rymmer sagoinspirerade skuggspel, hisnande kast och mäktig rock-n-roll.

Det är ShareMusic & Performing Artss andra beställningsverk, komponerat av den brittiska tonsättaren Nigel Osborne.

Hi-Hat Xpres är en scenkonstföreställning som med modern musik och koreografi, rör sig genom olika epoker för att skildra utvecklingen av instrumentet Hi-Hat. ShareMusic & Performing Arts, danskompaniet Spinn och slagverksensemblen Kroumata har tillsammans med tonsättaren Nigel Osborne och koreografen Veera Suvalo Grimberg format verket. Föreställningen är sammansatt med viljan att skapa scenkonst på ett nytt sätt, där alla tillför. Hi-Hat Xpres synliggör gränsöverskridande scenkonst genom en turnésatsning där musiker och dansare med och utan funktionsnedsättning gör en unik föreställning tillsammans.

Turné

Efter premiären i november 2012 i Jönköping, gick föreställningen under 2013 på turné runt om i Sverige och utomlands. Turnéstarten skedde i norra Sverige med både offentliga föreställningar och skolföreställningar i Örnsköldsvik, Luleå och Piteå. Flera föreställningar följde i Götene, under Teaterdagarna på Riksteatern i Hallunda, samt i Göteborg som en del av Kulturkalaset på den stora scenen utanför Konserthuset.

Den första utlandsturnén gick till Londonderry, Nordirland, där Hi-Hat Xpres visades på Foyle Theatre under en internationell konferens om musik, teknologi och funktionsnedsättning. I november firades 1-årsjubileum i Kraków, Polen med en föreställning under festivalen Audio Arts 2013.

Kurser och egen webbplats

I samband med turnén genomfördes inspirationsmöten med de medverkanden och två weekendkurser. Under september och oktober genomfördes Weekend Xpres i Örnsköldsvik och i Vara. Både ledarna och arbetet hade anknytning till föreställningen Hi-Hat Xpres, genom koreografen Veera Suvalo Grimberg och dansaren Malin Rönnerman från Spinn.

Projektet innebar också en satsning på en digital plattform och kortfilmer. Se samtliga kortfilmer på ShareMusics YouTube-kanal.

Det mest spännande gränsområdet för konst, är där människor med olika erfarenheter möts. Att arbeta med Share Music, Veera, Kroumata och Spinn var ibland som att gå på lina över en vild fors. De allra vackraste sakerna i livet är lite riskabla.
Nigel Osborne

Projektpartners

Nigel Osborne är en brittisk tonsättare och kompositör. Han är professor i musik vid University of Edinburgh. Hans verk har spelats under flertalet stora internationella festivaler och framförts av ledande orkestrar och ensembler runt om i världen. Han har i stor utsträckning komponerat operor och musikteater.

Kroumata är en slagverkskvartett som anses vara en av världens främsta slagverksensembler och har sedan starten 1978 turnerat världen runt. De har framträtt i nära 40 länder och uruppfört över 200 verk. Kroumata präglas av outtröttlig energi, intresse och nyfikenhet på nyskriven musik och en glödande passion för all sorts slagverksmusik.

Danskompaniet Spinn är Sveriges första professionella kompani för dansare med och utan funktionsnedsättningar. Konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg bildade kompaniet i mars 2010. Spinn vill vidareutveckla danskonsten med nya kroppar som utmanar de gamla stereotyperna.

Veera Suvalo Grimberg är dansare, koreograf, konstnärlig ledare och initiativtagare till danskompaniet Spinn. Hon har varit verksam som koreograf och dansare sedan 1995 och var stadskoreograf i Vara 2004-2007.

Projektet Hi-Hat Xpres genomfördes med stöd från Svenska PostkodLotteriet.
Turnén producerades i samarbete med Riksteatern.
Hi-Hat Xpres