Vi söker deltagare som vill vara med i ett spännande forskningsprojekt om att skapa musik tillsammans på distans. Vill du vara med?
På ShareMusic & Performing Arts arbetar vi för att alla ska ha möjlighet att uttrycka sig konstnärligt i en värld där olikheter ses som värdefulla. Vi är med i ett forskningsprojekt som heter MuseIT.
Med projektet MuseIT har vi som mål att utveckla digital teknik som underlättar för alla att delta i konstnärligt skapande och ökar tillgången till kulturella resurser oavsett funktionsförmåga.
Namnet MuseIT är på engelska, och det står för Multisensory, User-centred, Shared cultural Experiences through Interactive Technologies. På svenska betyder det multisensoriska, användarfokuserade kulturupplevelser genom interaktiva teknologi. Det innebär att vi genom MuseIT ska utveckla plattformar som skapar möjlighet till en inkluderande, fördjupad och medskapande kulturell samverkan. Plattformarnas tillgångar och upplevelser kommer att vara tillgängliga på distans.
Vi söker dig som har ett intresse för musik och som vill vara med och utveckla en av projektets plattformar, en remote performance platform, för gemensamt konstnärligt skapande på distans. Totalt söker vi 30 personer som vill vara med som deltagare i projektet.
Vi har inga krav på att du ska ha vissa förkunskaper. Vi vill gärna att personer med olika erfarenheter och bakgrund deltar i studien. Vi välkomnar speciellt dig med funktionsnedsättning/-ar. Det viktiga är att vi får dina riktiga användarupplevelser, så att vi kan se till att rätt prioriteringar görs i utvecklingen av plattformen.
Din uppgift som deltagare blir att testa och utvärdera plattformens funktioner, samtidigt som vi utvecklar den tillsammans.
Som deltagare kommer du att vara med i olika studier. Studierna handlar till exempel om att svara på frågor i ett formulär och att i grupp testa plattformen genom att skapa musik tillsammans – så kallade samskapande sessioner.
Efter sessionerna kommer du att intervjuas och får då berätta hur du tyckte det var att använda plattformen. Du får också delta i gruppdiskussioner där du får prata om hur du och de andra i gruppen upplevde plattformen när ni testade den. Där får du också berätta om du har tankar och idéer om hur plattformen kan förbättras.
De flesta sessionerna – det vill säga att svara på frågor, tester av plattformen, intervjuer och gruppdiskussioner – kommer att ske på distans (från till exempel ditt hem). Vissa sessioner kommer att ske i studios (oftast i ditt närområde). Några resor kan också förekomma.
Vi beräknar att det i genomsnitt blir 2–3 studier om året per projektdeltagare.
Under testsessionerna kommer vi att fästa sensorer, även kallade elektroder, på din hud. Sensorerna samlar in information om de känslor du får under testsessionen, när du spelar musik tillsammans med andra. Sensorerna gör inte ont men i projektet ingår också att du får berätta hur det känns att ha sensorerna fästade på dig.
Att delta i studien är frivilligt. Det ges ingen ekonomisk kompensation för att delta, förutom ersättning för resekostnader, uppehälle, et cetera.
Om du vill ansöka om att bli deltagare i projektet, skicka ett e-mail där du skriver att du vill vara med och dina kontaktuppgifter till vår e-mailadress hello@sharemusic.se.
I ditt mail får du gärna berätta lite om dig själv och varför du vill vara med, men vi kommer att höra av oss till dig så det är inte ett måste. Glöm inte att skriva hur du vill att vi kontaktar dig, om du vill att vi gör det via e-mail eller via telefon.
Om du har svårt att skicka e-mail eller om du har frågor om hur du ansöker, ring gärna Moa hos oss på ShareMusic & Performing Arts, så hjälper hon dig. Telefonnummer: 072–040 90 11.
Din ansökan är inte bindande, utan du väljer att svara ja eller nej om du blir erbjuden en plats. Du kommer att få mer detaljerad information om projektet och din roll som deltagare innan du behöver svara (se ”Vad händer när du har skickat in din ansökan?”).
• Vi kontaktar dig (på det sätt du önskat) inom två veckor efter att du skickat in din ansökan. Då får du även mer information om projektet.
• Vi gör en intervju med dig. Du väljer själv om du vill bli intervjuad via telefon, videolänk eller på annat sätt. I intervjun får du berätta mer om dig själv och vi berättar mer om projektet.
• Inom två veckor får du svar om du blir erbjuden en plats som deltagare.
• Du svarar ja eller nej på erbjudandet.
Vårt arbete med att rekrytera deltagare kommer att pågå under perioden 1 april till 31 maj 2023.
Ansvarig forskare för vår del av forskningsprojektet är professor Nigel Osborne. Om du vill kontakta honom kan du e-maila honom till adress nigel@sharemusic.se. Observera att Nigel pratar engelska, inte svenska.
Om du har några frågor om projektet eller om att delta som deltagare, kontakta gärna Moa på ShareMusic & Performing Arts. Telefonnummer: 072–040 90 11.
Här kan du läsa mer om projektet: Home | MuseIT (muse-it.eu)
Och här kan du läsa mer om projektet på ShareMusics hemsida.