Under hösten 2024 arrangerade vi vårt efterlängtade Symposium på Kungl. Musikhögskolan (KMH) i Stockholm. Dagen lockade deltagare från hela landet och bjöd på ett innehållsrikt program av föreläsningar, samtal och workshops som utforskade musikens roll i skapande, lärande och inkludering.
Symposiet inleddes med en inspirerande föreläsning av Laura Huhtinen-Hildén, lektor i musikpedagogik vid Metropolia i Helsingfors, som talade om hur kulturella uttryck bidrar till meningsfullt skapande. Vi fick även lyssna till Dr. Karen Power från Royal Irish Academy of Music, som delade med sig av sitt arbete med inkluderande ensembler och tog oss med på en musikalisk resa från Antarktis till Amazonas djungel.
En annan höjdpunkt under dagen var Katarina Pietrzak, forskare vid RISE, som pratade om sitt viktiga arbete kring livslångt lärande och hållbara lärmiljöer. Hon lyfte fram betydelsen av att skapa möjligheter för lärande för alla samhällsgrupper, inte bara för de med tillgång till högre utbildning:
"För mig är lärande nästan som ett sätt att 'bli till' – vi tar oss an nya saker, bygger vidare på vår kunskap och utvecklas med varje steg. Lärande sker både genom kurser och i våra erfarenheter, reflektioner och utbyten med andra. Det är något som formar oss genom hela livet, från barndom till vuxen ålder," berättade Katarina.
Som ett led i vårt arbete för att hitta nya metoder har ShareMusic & Performing Arts inlett ett samarbete med forskningsinstitutet RISE. Förutom Katarinas föreläsning fick besökarna även möjlighet att delta i en workshop med RISE på temat ”Hur får vi pedagoger att se möjligheterna med digitala instrument?”. Under workshoppen presenterade Gunnar Oledal, forskare och utvecklare vid RISE, flera olika elektroniska instrument och verktyg, och deltagarna fick prova dessa innovativa hjälpmedel.
Dagen gav också utrymme för praktiska samtal om hur digitala och elektroniska instrument kan integreras i musikundervisningen. Anna Backman Bister, lektor i musikpedagogik vid KMH, Ewe Larsson från Elefantöra och Carna Fredriksson, musiklärare på Odlarskolan i Eskilstuna, diskuterade hur digitala verktyg kan möjliggöra ett mer inkluderande musikskapande för alla elever. Dessutom presenterade Maria Svahn från Funki sina specialanpassade instrument för personer med kognitiva funktionsnedsättningar, vilket gav en inspirerande inblick i hur teknik kan stödja musikaliskt uttryck för alla.
Besökarna erbjöds även möjligheten att delta på flera kreativa workshops, inklusive musikverktyget "Lyssna till mitt öga" och Mobile Music Kit (MMK) med Jonas Jonasson och Tomas Hulenvik Klingberg, där deltagarna fick experimentera med nya sätt att skapa och utforska musik.
Symposiet uppskattades stort av deltagarna. Sören Ylenfors, musiklärare från Jönköping, uttryckte sin entusiasm:
"Jag tycker det har varit en otroligt spännande och intressant dag. En sak jag speciellt tar med mig är hopp om en ny framtid och ett nytt sätt att tänka kring inkludering i musikundervisning."
Som en musikalisk höjdpunkt mitt på dagen fick vi avnjuta en lunchkonsert med ShareMusics egen ensemble Elefantöra. Under konserten bjöds vi på en live remix av "2nd Retrospective," ett verk framtaget i samarbete med kompositören Jesper Nordin. Elefantöra har samarbetat med Nordin sedan ensemblens start, och deras senaste projekt tillsammans var ett uruppförande av flera av hans verk tidigare i år. Dessutom fick vi höra stycket "Untitled," skapat tillsammans med den finska folkmusikern Osmo Hakosalo, där det traditionella finska instrumentet kantele möter elektronik.
Symposium -En sammankomst eller konferens där experter och intresserade inom ett specifikt ämnesområde samlas för att dela kunskap och erfarenheter. Vanligtvis innehåller ett symposium föreläsningar, diskussioner, och workshops. Målet är att utforska och diskutera ett tema eller ämne ur olika perspektiv, främja idéutbyte och inspirera till nya insikter och samarbete.
Läs mer om Symposiet här: #ShareSymposium – heldag om inkludering och ensemblespel
Symposium -En sammankomst eller konferens där experter och intresserade inom ett specifikt ämnesområde samlas för att dela kunskap och erfarenheter. Vanligtvis innehåller ett symposium föreläsningar, diskussioner, och workshops. Målet är att utforska och diskutera ett tema eller ämne ur olika perspektiv, främja idéutbyte och inspirera till nya insikter och samarbete.