196 länder har skrivit under Barnkonventionen, men vad vet barn om sina rättigheter och om konventionen som skapats för deras bästa? Hur kan vi stärka barnen, öka deras medvetenhet och kunskap om konventionen, på ett tillgängligt och tilltalande sätt?
Med scenkonst som verktyg kan vi få fram viktiga budskap, väcka känslor och tankar, och få igång diskussioner.
Genom det konstnärliga samtalet Using performing arts to shed light on childrens rights, vill vi ge en överblick över implementeringen av Barnkonventionen i Armenien. Vi kommer att presentera metoder och framgångsrika exempel på hur scenkonst och mänskliga rättigheter kan kombineras. Vi kommer också att ta upp den begränsade tillgängligheten inom båda områdena – scenkonst och mänskliga rättigheter, för barn med funktionsnedsättningar.
Samtalet kommer att fokuseras runt Min konvention – en föreställning om FN:s Barnkonvention, som har skapats tillsammans med barn, för barn, om deras konvention. Föreställningen är ett samarbete mellan organisationer i Sverige och Armenien, med syfte att öka barns kunskap om sina rättigheter och att ge barn en språngbräda till att lära sig mer. Och så att barn genom den ökade kunskapen och erfarenheterna kan våga göra sina röster hörda.
Theater for Changes, det ledande interaktiva teaterkompaniet i Armenien, kommer att berätta om sina erfarenheter från att arbeta med scenkonst för att lyfta barns rättigheter. Genom teaterbaserade edutainment-tekniker får skolbarn delta i en kreativ, inkluderande och underhållande lärandeprocess, som ska ge deras samhällsengagemang en skjuts uppåt.
Medverkande:
Sophia Alexandersson, verksamhetschef och konstnärlig ledare, ShareMusic & Performing Arts.
Mariam Muradyan, Child Rights Officer/ Researcher in EE and CA countries, Global Campus and Rights Livelihood Foundation, joint project på Center for European Studies, Yerevan State University, Armenien.
Vahan Badalyan, Generaldirektör för National Centre for Aesthetics (NCA). Konstnärlig ledare NCA Small Theater. Grundare av det första professionella inkluderande danskompaniet i Armenien.
Karin Styvers, regissör My Convention, skådespelare, dockspelare och juridikstuderande.
Karin Delén, dansare i ShareMusics dansensembel Work, jurist.
Christina Danielyan, tränare för NCA Inclusive Training Centre for Performing Arts och teaterlärare på Dilijan Community Center, Armenien.
Hayk Sekoyan, Ansvarig konstnärlig ledare för Theatre for Changes, Armenien.
Moderator:
Catharina Bergil, enhetschef för område scen på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.
Samtalet arrangeras av ShareMusic & Performing Arts i samarbete med Yerevan State University och Small Theatre of the National Centre of Aesthetics after Henrik Itityan. Evenemanget är en del av projektet Performing Arts Exchange‒2, med stöd från Svenska institutet. Projektet Performing Arts Exchange‒2 har som syfte att vidareutveckla ett långsiktigt och hållbart, sektoröverskridande samarbete mellan partners i Sverige och Armenien. Vi vill utbyta kunskap och erfarenheter om inkluderande konstnärliga metoder och tillsammans utforska hur konst kan användas som ett verktyg i arbete med perspektiv mänskliga rättigheter.
Samtalet hålls online, via Zoom.
Datum: Tisdag 22 november, 2022.
Tid: 10.15 – 11.45 (CET) / 13.15 – 14.45 (Armenisk tid)
Samtalet kommer att hållas på engelska, och med översättning till armeniska.
Sista dag för registrering är fredag 18 november.
Registrera dig via denna länk.
När du har registrerat dig kommer du att få en länk till evenemanget via email.
ShareMusic & Performing Arts, ett nationellt kunskapscenter för konstnärlig utveckling och inkludering, är en ideell förening som är partipolitiskt, religiöst och fackligt obunden. ShareMusic är en utvecklingsplattform och en resurs som samverkar med såväl kultursektorn som utbildnings-, den sociala och den offentliga sektorn samt forskarvärlden. Vi är en regional, nationell och internationell plattform som stöttar och utrustar för ett varaktigt inkluderande arbete inom hela kulturens ekosystem.