Social links

0390-415 08    

#ShareMusicTechLab i Skövde

Peter i vit tröja och glasögon sitter bredvid Lloyd som har en svart tröja och glasögon. Lloyd sitter vid en dator. Bakom dem syns Gusten som sitter med en dator i knät. Gusten har grå t-shirt och keps på sig. Rummet har en grön fondvägg. På en vit vägg hänger gitarrer.

En innovativ vecka

I början av mars var vi i Skövde med #ShareMusicTechLab. Det blev sannerligen en vecka i innovationens tecken, med teknik och konstnärlig kreativitet i djupt samspel. Syftet med labbet var att utforska musikverktyget MiMu Gloves och en helt ny neurosensor.

Musikern och teknologen Lloyd May, masterstudent vid Dartmouth College, USA, ville undersöka effektiviteten hos en helt ny neurosensor som ett konstnärligt verktyg. Han ville arbeta med en erfaren artist som var van vid musikteknologi, så vi introducerade honom för Peter Larsson från vår ensemble Parasonic. Under veckan utforskade Peter och Lloyd en mängd olika sätt att använda sensorn som ett redskap för att skapa musik. Arbetet fokuserade på vilka rörelser som är mest expressiva för att skapa musik i syfte att kunna kalibrera sensorn. Peter stod för den konstnärliga delen av samarbetet och Lloyd anpassade teknologin efter Peters önskemål. Tillsammans utforskade de möjligheterna på djupet med den nya sensorn. Under labbets sista dag arbetade de utifrån en konstnärlig idé som Peter hade.

Kontroll med tankekraft

Neurosensorn som undersöktes i labbet är extremt känslig. Den läser av signaler från muskel- och nervfibrerna så distinkt att den uppfattar intentionen av en rörelse. Hjärnan skickar då impulser till exempel till armen och dessa impulser uppfattar sensorn. Med andra ord, man kan kontrollera sensorn med tankekraft, bara genom att föreställa sig en rörelse. Sensorn är till för personer med begränsad rörelseförmåga, som personer med nervsjukdomen ALS.

MiMu Gloves

Det här labbet var även en del av ShareMusics mentorsprogram, en del av projektet Initium som genomförs med stöd av Arvsfonden. Under veckan hade Peter med sig sin mentor, musikern och producenten Gusten Aldenklint, och de undersökte MiMu Gloves tillsammans med Lloyd. MiMu Gloves är ett interface för musikskapande som utvecklades av ett team under ledning av singer-songwritern Imogen Heap. Handsken har bl a använts av Ariana Grande under hennes världsturné 2015. När Peter spelar med Parasonic, spelar han Soundbeam och han tyckte det var spännande att få experimentera med sina MiMu Gloves, specialdesignade för hans händer. Gusten och Peter påbörjade sitt samarbete i och med veckan i Skövde och förutom labbarbetet diskuterade de framtidsplaner. Räkna med att få se och höra mer av dem framöver!

SVT:s Västnytt gjorde ett reportage om labbet som du kan se här.

#ShareMusicTechLab i Skövde