Social links

0390-415 08    

Bits & Pieces

Bits & Pieces – nya korta verk där digital teknik lyfts fram

Med Bits & Pieces tar ShareMusic nästa steg i utvecklingen av musikteknologi genom att skapa flera korta, nya musikverk. Vi fortsätter vårt tidigare samarbete med Gageego och låter traditionella instrument som piano, cello och slagverk möta olika sorters digital teknik.

Bits & Pieces ska visa hur teknik gör det möjligt för fler att spela musik och samtidigt öka kännedomen om inkluderande arbetsmetoder. Vi vill sprida kunskap till de som utbildar inom musik på olika nivåer – från högskolor till kulturskolor, studieförbund och särskolor.

De första två verken skapades av tonsättarna Karen Power och Tomas Hulenvik, tillsammans med tre musiker från Gageego och fyra personer från ensemblen Elefantöra från ShareMusic. Genom ett undersökande arbete av elektroniska uttryck skapades nytt material – alltifrån fältinspelningar på en fabrik där gruppen samlade in ljud, till labb med olika musikappar. En av de tekniker som användes var appen Gestrument, utvecklad av Jesper Nordin.

Verken hade premiär den 26:e april på Brewhouse i Göteborg. Konserten gjordes i samarbete med GEIGER som ett av deras GEIGER-sessions. I stycket Machine Chatter har Karen Power tillsammans med ensemblerna utvecklat ett interaktivt system av olika ljudvärldar som för samman varje deltagare i septetten till en helt ny och delad ljudvärld. I stycket Overture to another day av Tomas Hulenvik har något av det viktigaste varit att hitta ett sätt att få fram det tonsättaren och ensemblerna vill – och ett språk som gör det förståeligt, tydligt och enkelt.

De tre musikerna från Gageego är My Hellgren, Karin Birgersson och Jonas Larsson. Elefantöra består av Hannes Glavå, Joel Mansour, Liv Dahlstrand och Caroline Mårtensson.

Bits & Pieces är en del inom utvecklingsprojektet ”Digital teknik i gränsöverskridande konstnärliga processer” – som ShareMusic driver tillsammans med Region Jönköpings län – kultur och utveckling. Bits & Pieces genomförs med stöd av Region Jönköpings län och Kulturrådet.
Se artisten! Almedalen 2014

Se artisten! Almedalen 2014

Se artisten! Ett storytelling-spel om hur scenkonst på (o)lika villkor (o)synliggör nya utövare Idag har Sverige för få scenkonstnärer med olika förutsättningar som arbetar tillsammans. Under vårt arrangemang visar vi visar på nuläget, trösklarna och möjligheterna. Med ökad inblick hur det…

Läs mer »

Collage med två foton. Ett porträttfoto på Zofia Åsenlöf. Det andra fotot visar insidan av en öppen flygel. En person, man ser bara händerna, spelar på strängarna inuti. En aluminiumlåda med stenar ligger i förgrunden. Bredvid personen syns några papper.

Min önskan är att få fler att tänka och våga prova att arbeta mer inkluderande inom konstnärliga processer

Zofia Åsenlöf har sedan hösten 2020 följt vårt arbete med ensembleutveckling och skrivit en handbok om att arbeta med inkluderande musikensembler. Boken börjar närma sig sin färdiga form och vi bad Zofia berätta lite mer om sig själv och sitt arbete. …

Läs mer »

Ett fotocollage med män och kvinnor, killar och tjejer, som skapar musik på olika sätt. Någon sjunger i en mikrofon, en annan spelar på iPad bredvid någon som spelar på en kontrabas. En violinist spelar bredvid en elgitarrist. Några meckar med ett mixerbord och annan musikteknologi.

Vi söker musiker i Skåne!

På ShareMusic jobbar vi mycket med ensemble- och repertoarutveckling och arbetet blir allt mer efterfrågat. Under 2020 rekryterade vi tre medlemmar till en ny ensemble i Skåne och nu söker vi fler musiker med olika bakgrund, erfarenhet och funktionsförutsättningar som…

Läs mer »

Bild i två delar. Till vänster en grafisk bild med vit text mot blå bakgrund. Det står "Decade of action. #sharesymposium, Talk 3, New Interfaces & Innovative art." Till höger är det ett foto på musikern Peter Larsson. Han har vit tröja, fyrkantiga glasögon, kort hår och kortare skäggväxt. Han har blicken tydligt fokuserad på sin hand som han håller upp framför ansiktet. På handen har han en MiMu Glove. Det är ett musikteknologiskt instrument som ser ut som en blinkande handske. Fingertopparna är fria.

#Sharesymposium Talk 3: New Interfaces & Innovative Art

How does new technology impact artistic development? Tuesday May 25 at 18.00–19.30 (CEST)  In Talk 3 we meet composers and musicians who have a particular interest in the possibilities that technology offers to art and music making. We look back at ShareMusic’s and Patricia Alessandrini’s production Mondgewächse and the conditions of 2014. How much have changed? What has improved? Where are we…

Läs mer »