Social links

0390-415 08    

Utlysningen av tonsättare blev stor succé!

154 tonsättare från hela världen ville arbeta i det nya samarbetsprojekt med GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts, som kom att utvecklas till det nya operaverket SHANGHAI.

Den danska tonsättaren Line Tjørnhøj, som tidigare skapat klassiska musikverk med okonventionella metoder, valdes ut att komponera verket i samarbete med textförfattaren Erik Fägerborn. Stephen Langridge, GöteborgsOperans konstnärliga ledare Opera/drama står för regin.

Utlysningen av tonsättare som gjordes under våren 2015 av GöteborgsOperan och ShareMusic & Performing Arts, gav ett stort gensvar. 154 tonsättare bosatta i 34 länder, varav 37  kvinnor, var intresserade av uppdraget att skapa det nya verket. Utlysningen fick global spridning med sökande från Nord- och Sydamerika, Europa, Australien, Mellanöstern och Nordafrika.

Några röster om responsen:

– Vi är så nöjda med responsen! Att det finns ett så stort intresse för vårt samarbete med ShareMusic är tecken på att man vill jobba konstnärligt på nya, utforskande sätt. Det är väldigt spännande, säger Hannah Griffiths, utvecklingsledare för deltagande och lärande på GöteborgsOperan.

– Det finns fantastiska idéer i ansökningarna om att involvera människor med olika förmågor för att utveckla musikaliska uttryck. Fascinerande med influenser från hela världen! säger Sophia Alexandersson, verksamhetschef Share Music.


GöteborgsOperan är en kulturinstitution som arrangerar opera, musikaler, konserter, dans och ett omfattande program av konstnärliga projekt med fokus på delaktighet och lärande. Samarbetet med ShareMusic & Performing Arts är en del av GöteborgsOperans program för opera/drama. www.opera.se 

ShareMusic & Performing Arts är en kulturorganisation som utvecklar scenkonsten genom banbrytande föreställningar och kurser med den konstnärliga processen i fokus. www.sharemusic.se

Utlysningen av tonsättare blev stor succé!